Boosheid, positiviteit en veiligheidsglas

,,Ben je boos, Maikel?” Een vraag die me de afgelopen week regelmatig gesteld is.
Eerlijk gezegd weet ik niet wat voor gevoel er op dit moment overheerst. Want als iemand mij vraagt hoe het met me gaat, kom ik niet verder dan een: ,,Mwuah, het gaat wel.”
Na een woelige week is er een week aangebroken van een hoop “ups and downs”. Het besef dat Jack er niet meer is  begint langzaam te komen, en ik probeer zoveel mogelijk het gewone leventje op te pakken.
Af en toe dwalen mijn gedachten af, en zo stond ik afgelopen week  in één keer achter de balie van de vleesafdeling in de plaatselijke Albert Heyn. Ik schrok op uit mijn gedachten, omdat een stem me vroeg of ze me ergens mee kon helpen. Op zich is het wel komisch, en ik vraag me af wat die dame achter de balie gedacht moet hebben? 

Maar écht boos ben ik nog niet geweest, en volgens mij is niemand nog écht boos geweest. Boosheid vind ik sowieso een hele nare emotie, want uiteindelijk bereik je er toch niks mee. En we krijgen er Jack ook niet mee terug.
Daar Jack altijd een positieve instelling had, wil ik liever dat het positieve gevoel overheerst. En dat er alleen maar positieve herinneringen zijn.
Desalniettemin hoop ik wel dat de dader zijn straf niet zal ontlopen, en zolang mogelijk achter een gesloten deur zal zitten.

In een vorige blog heb ik al kort beschreven dat de discussie omtrent veiligheidsglas in uitgaansgelegenheden weer lichtelijk is opgelaaid. In 2004 en 2005 zijn er in Eindhoven een hoop steek incidenten met glas geweest, en destijds is een convenant opgesteld tussen ondernemers, politie en gemeente om het gewone glas te vervangen door veiligheidsglas.
Inmiddels is gebleken dat er maar weinig ondernemers zijn die zich aan dit convenant houden. Het tegenargument luidt dat veiligheidsglas géén wondermiddel is, volgens de meeste ondernemers. Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. Veiligheidsglas zal uiteraard niet alle problemen oplossen. Maar mijn inziens kan je beter voorkomen dan genezen, en als er een steekincident plaats vindt in een horecagelegenheid zijn de (negatieve) gevolgen ook niet te overzien.
Denk alleen maar aan de negatieve publiciteit die zo’n horeca gelegenheid zal krijgen. Dat gun ik geen enkele ondernemer.

In Groot Brittannië zijn er jaarlijks 87.000 pub bezoekers die gewond raken door glasscherven. En de verwondingen die de scherven veroorzaken kosten de gezondheidsdiensten elk jaar 3 miljard euro. Een hele goede reden om er vanuit te gaan dat ook in Nederland veel geld en leed bespaard kan worden door glaswerk te vervangen door veiligheidsglas.  En waarom kan het met grote evenementen zoals carnaval en koninginnedag wél, en met reguliere stapavonden niet?  Als het aan mij ligt kan deze lijn 365 dagen per jaar worden doorgetrokken, en ik ben nog steeds strijdbaar om dit te bewerkstelligen. En op wat voor manier zal de toekomst uit gaan wijzen, want nogmaals; élk slachtoffer is er een teveel. Want dit zinloze geweld MOET stoppen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s