Iedereen is van de wereld…

Mannen met geweren die om een lijk heen staan te dansen (*KLIK*), 85- jarige vrouw die verkracht is (*KLIK*), Chinees meisje van 2 die herhaaldelijk wordt overreden zonder dat er iemand acht op slaat (*KLIK*) én als klap op de vuurpijl een nieuwe Barbie inclusief tatoeages. (*KLIK*)
Zomaar een kleine opsomming van het nieuws van  de afgelopen week. 

Soms vraag ik me af waar het naartoe gaat met deze wereld, en of er personen zijn die “gewoon” hun schouders ophalen als ze dit nieuws lezen of zien? Bij mij is dat in ieder geval niet het geval.
Oké, Moammar Mohammed al-Qadhafi was dan wel een dictator; maar ergens vind ik het ook schokkend om beelden te zien van een groep mannen die lachend en schreeuwend om een overleden persoon heen staan. En uit volle borst roepen “hoe groot Allah” is. Want wat heeft Allah hier nou mee te maken?
Bij zulke “grootse” geschiedkundige gebeurtenissen wordt er vaak een religie bijgesleept. Of dat nou het Jodendom, Hindoeïsme, Christendom of  de Islam is; het maakt mijn inziens niet uit.
Ik begrijp heel goed waarvoor religies dienen. Personen kunnen er hoop uit putten, en ze hebben op zondag een dagbesteding. Bijvoorbeeld naar de kerk gaan, en met een paar honderd man gebeden opzeggen om de wereld een betere leefplaats te maken. Misschien komt dit nu heel sarcastisch over, maar mijn sarcasme richting sommige religies groeit ook met de dag. Als ik hoor dat de Katholieke kerk heeft geprobeerd om de moord op Marietje Kessels te verbloemen (*KLIK) dan vraag ik me af hoe geloofwaardig dat geloof dan moet zijn? En dan laat ik de diverse beschuldigingen van seksueel misbruik richting de Katholieke kerk nog achterwege.

Ook begin ik steeds meer kritiek te ontwikkelen naar De Islam. Ik walg van het feit dat er personen om een lijk heen staan te dansen, en daarbij roepen dat “Allah groot & machtig is”. Noem mij misschien kortzichtig, maar het is mijn gevoel dat ik krijg als ik die beelden op diverse filmpjes zie.
Want ik begrijp ontzettend goed dat deze mensen blij zijn dat ze bevrijd zijn van een strak regime, maar ergens mis ik de link naar het geloof? Graag zou ik deze link willen weten, en kan ik het van een ander standpunt gaan bekijken.

De Islam groeit met de dag, ook binnen Nederland. Op dit moment telt Nederland bijna 1 miljoen aanhangers van dit geloof, en tot op heden ondervind ik er nog weinig last van. Af en toe komen er een paar Marokkaantjes in het nieuws die een wijk terroriseren, maar dat staat los van het geloof. Zo telt Nederland ook genoeg autochtonen die zich niet altijd positief gedragen. Maar toch krijgt De Islam een steeds negatievere bijsmaak. Misschien heeft Geert Wilders en zijn almachtige PVV daar ook aan bijgedragen, maar ik vraag me af of de afnemende tolerantie en de toenemende criminaliteit de schuld is van de Moslims?
Mijn persoonlijke mening is dat de schuld (als je al kan spreken van een schuldvraag) ligt bij de toenemende welvaart, en de steeds hogere werkdruk. Er wordt tegenwoordig steeds meer van je verlangt, en ondanks de toenemende welvaart stijgen de lonen maar minimaal. Alles wordt duurder, en men wil graag hetzelfde leefpatroon aanhouden als in de tijd dat Nederland een bloeiende economie kende. Voor mij is dat een makkelijke optelsom.

Maar ik wijk af van de daadwerkelijke essentie van dit blog. Ik krijg steeds meer het gevoel dat “de mens” in het algemeen steeds minder oog krijgt voor wat er daadwerkelijk speelt in de wereld. En dat er steeds minder mensen stil staan bij bepaalde gebeurtenissen. Afgelopen week zag ik een spotje op de televisie waar werd verteld dat je bij een overval, of bij zinloos geweld (is geweld überhaupt zinvol??)  je telefoon tevoorschijn moet toveren en direct een filmpje moet maken!
Sorry, maar dat gaat er bij mij niet in. Hypothetisch komt het er dus op neer dat als ik op straat in elkaar wordt geschopt er tientallen mensen om heen gaan staan, en dit dus gaan filmen? Kan men dan niet beter een handje helpen, of minimaal “112” bellen? Het is immers een gratis nummer.
Nee, mijn inziens begint de maatschappij steeds meer te verloederen, en zullen we eens écht moeten stil staan waar we met zijn allen mee bezig zijn.
Want iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen….

4 thoughts on “Iedereen is van de wereld…

 1. Beste Michael,

  Wilde nog eens kijken of er nieuws was over Jack en zodoende kwam ik uiteindelijk ook bij je blog terecht. Petje af voor je blog. En ja.. je visie op de mensheid klopt in mijn ogen. Ik heb diezelfde visie. Echter van mij geen blog. Want ik heb ook ervaren dat als je die visie openbaar maakt, er amper iemand echt in zich opneemt wat je zegt. En je bent dan degene die te serieus is… te kritisch… te gevoelig… het zit in ‘jouw belevingswereld’.. en ‘ je kan de wereld niet verbeteren’. Niet echt een aanmoedigingsprijs. En ookal heb ik me daar lang niks van aangetrokken merk ik dat het me nu toch tegen begint te staan altijd in die uitzonderingspositie geplaatst te worden. En toch hoor ik steeds meer mensen praten over het nemen van kinderen met de afweging: Wil ik mijn kinderen in deze tijd laten opgroeien? En hoe moet je kinderen nog wijs maken dat dingen die gebeuren niet goed zijn… als de halve wereld het normaal lijkt te vinden.

  Hetzelfde met zinloos geweld… Ik heb me zelf meerdere keren in Eindhoven in een situatie bevonden dat het me had kunnen overkomen. Ik ben nu eenmaal niet het type dat doet alsof ze niks ziet, op het moment dat er iemand in elkaar geslagen wordt of een oud echtpaar bedreigd. Ik denk op dat moment niet na of ik gevaar zou kunnen lopen. Ik reageer instinctief omdat alles in mij zich begint te verzetten tegen hetgeen ik waarneem. Soms kan ik er met de pet niet bij dat anderen dat niet hebben. Ooit zag ik dat als een tekortkoming van die mensen. Maar na steeds die verhalen over zinloos geweld begint ook dat beeld te vervormen. Zij mogen misschien wel in hun handjes klappen. Het leven schijnt een stuk makkelijker als je nergens een boodschap aan hebt. Heb je dat wel… is de kans ineens groot dat je helemaal geen leven meer hebt. Hoe oneerlijk ook…

  En dan de Islam… pff.. weer een raakvlak. Ooit trof ik een islamtische jongen. Op slag verliefd van beiden kanten. Ik ging me verdiepen in de Islam. Ik wilde mezelf niet bekeren, maar wilde me verdiepen uit liefde en interesse voor degene waar ik mee was. Ik hielp Islamtische mensen die een cursus Nederlands deden met hun huiswerk, in ruil voor gesprekken over de Islam en wat hen bezig hield.

  De relatie hield twee jaar stand tot de familie zich ermee ging bemoeien. Ik werd achtervolgd, bedreigd met de dood en moest ‘ branden in hel’. Ja, was niet perse hun eigen mening hoor… maar dit ‘moest van Allah’. Allah was ineens geen god meer… hij werd een excuus voor alles wat niet door de beugel kon.

  Toen ik later, als vrijgezel.. netjes bedankte bij een versierpoging door een Islamtische man, werd ik te pas en te onpas uitgemaakt als een racist. Maar verdiepen in het achterliggende verhaal… ho maar… want… over Allah geen negatief woord. Toch gek… daar Allah ook voor zou schrijven dat ieder mens zelf in staat is de juiste keuzes te maken.

  We leven in een gekke wereld…

  • Hoi,

   Ik weet helaas je naam niet, dus ik kan je niet bij je naam noemen. Maar bedankt voor je reactie, en we leven inderdaad in een rare wereld. “Gewoon” je dingen blijven doen, en niet teveel nadenken over alles. En je eigen leven leiden, want uiteindelijk ben jij degene die met jezelf moet leven.

   Liefs,

   Maikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s