Waardering en respect…

Wij Nederlanders staan bekend als het volk dat altijd wel íets te klagen heeft. Is het niet de benzineprijs die wéér een paar cent duurder wordt, dan is het wel weer te warm, te koud, of te nat. Wat dat betreft is het niet snel goed, en wij Nederlanders vinden altijd iets om toch over te klagen. Wat dat betreft heeft Nederland een rasechte klaagcultuur.
Ik denk zelfs dat de Nederlanders het woord “klaagcultuur” ook hebben uitgevonden. 

Maar soms komen er bepaalde dingen op je levenspad waardoor je alles wat meer gaat waarderen. Ik ben veel meer waardering gaan krijgen voor bepaalde zaken door de situatie waar ik in ben beland, en waar ik nu nog steeds midden in zit. En ik heb me aangeleerd dat ik me veel minder druk moet maken om kleine dingen. Natuurlijk vind ik het nog weleens balen als het voor de tiende dag op een rij hartstikke hard regent. Maar dat is menselijk. En soms is het weleens nodig om te klagen.
Op dit moment loopt mijn leven zoals het moet lopen. Af en toe gaat het wel wat minder, maar ik blijf er niet meer zolang bij stil staan. Wat dat betreft heb ik geleerd om bepaalde dingen steeds meer te relativeren. Ik zal moeten aanvaarden dat ik op bepaalde zaken geen invloed kan hebben, hoe graag ik dat ook zou willen.
Het is zoals het is“, en dat zal ik moeten accepteren. Hoe moeilijk dat soms ook is.
Op dit moment relativeer ik zaken veel makkelijker, omdat ik mezelf inprent dat ik gelukkig moet kunnen zijn met de dingen die ik heb. Mijn sociale leven loopt hartstikke lekker, en ik verveel me geen moment in de weekeinden. Ik heb een fijne vriendengroep, en de gezinssituatie is ook hartstikke fijn.
Ik word vrij gelaten in de dingen die ik wil doen, en dat heb ik ook écht nodig.  Op dit moment voel ik geen enkele druk van buitenaf, en dat heeft op mij een erg goede uitwerking. De dingen die me af en toe somber stemmen, zal ik op den duur ook moeten leren aanvaarden. Maar daar ga ik in de toekomst hard aan werken, en ergens vind ik het ook spannend. Ik ben in ieder geval gemotiveerd genoeg om het vol te gaan houden.

Vorige week heb ik een keuze gemaakt die voor mij erg lastig was. Ik heb er dan ook lang over nagedacht, en uiteindelijk heb ik besloten om mijn persoonlijke situatie te vertellen aan iemand waar ik ontzettend veel om geef.
Mijn persoonlijke situatie is iets waar ik niet mee te koop loop, en het was voor mij een enorme drempel om die te nemen. Uiteindelijk heb ik de stap genomen om het die persoon te zeggen. Want ik geef ontzettend veel om haar, en op den duur zal je elkaar toch moeten gaan vertrouwen.
En vertrouwen is een ding dat ik erg hoog in het vaandel heb staan.
Een van mijn problemen is dat ik me van tevoren van alles in mijn hoofd ga halen, en bang ben voor de reactie die misschien komen gaat. Een hele goede vriendin van me, gaf aan dat ze me maar moest nemen zoals ik ben. En als ze het op een of andere manier niet zou snappen, of het niet zou kunnen accepteren, die persoon mij niet waard is.
Ik vind dat nog al pittige uitspraken, maar er zit wel een kern van waarheid in. Je zal iemand moeten accepteren zoals die persoon is. Ieder mens heeft zijn of haar talenten, maar ook zéker zijn of haar mankementen. Persoonlijk gezien heb ik een groot respect voor iemand die niet kijkt naar hoe iemand eruit ziet, of wat iemand gepresteerd heeft in zijn of haar leven. Ik heb het afgelopen jaar geleerd te kijken naar hoe een persoon is, en niet naar wat diegene al heeft gepresteerd. Dat zijn voor mij op dit moment maar bijzaken. Ik vind het belangrijk dat iemand tevreden is met zijn of haar leven, en hoe diegene dat invult moet die persoon helemaal zelf weten. Wat dat betreft zal ik één van de laatste personen zijn die zal oordelen over een persoon.

Gelukkig ben ik blij dat ze het goed op heeft gepakt, en ik ben nu nóg meer om haar gaan geven. Ik vind het fijn om bij haar te zijn, en heb nu het gevoel dat het wederzijdse vertrouwen steeds meer groeit. En dat is een goede ontwikkeling. Voor de verdere rest laat ik alles maar op zijn beloop, en geniet van de momenten dat we bij elkaar zijn.
Maar het belangrijkste hebben we samen. En dat is waardering en respect naar elkaar. En al het positieve dat daar nog bij komt is mooi meegenomen.

Liefde is net als een kaars
ze brandt en dooft dan weer
Liefde is net als gras
ze groeit en verdort dan weer
Liefde is net als de zon
ze schijnt, maar eens gaat ze onder
Héél soms is liefde als het heelal
ze bestaat, en blijft bestaan
Voor altijd

4 thoughts on “Waardering en respect…

  1. Jeetje jeetje jeetje, wat heb je dit weer mooi geschreven! En je hebt helemaal gelijk. Ik vind het heel erg goed van je hoe je nu tegen het leven aankijkt. Mijn complimenten. Ga zo door, en heel veel geluk met de betreffende persoon in deze blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s