Gelukkig zijn…

 gelukkig
I gelukkig Uitspraak: xəˈlʏkəx Bijwoord <je zegt dit woord als je opgelucht bent>    `Gelukkig hoeven we niet weg bij dit nare weer.` II gelukkig Uitspraak: xəˈlʏkəx Bijvoeglijk naamwoord 1 met een gevoel van grote blijheid en harmonie. …

Ik houd van filosoferen, en soms schiet ik hier weleens in door. Zo had ik afgelopen week een leuke discussie wat “gelukkig zijn” nu eigenlijk inhoud? En ik kwam erachter dat “geluk” een heel erg breed begrip is. Want zo is de een al gelukkig met een bakje rijst (zie > *Crisis in de Hoorn van Afrika*) en de ander is gelukkig met een spiksplinternieuwe BMW Cabrio waar hij of zij heel lang voor heeft gespaard. Zo zie je maar dat ieder zijn of haar eigen prioriteiten stelt op het gebied van gelukkig zijn.
Natuurlijk kreeg ik de onvermijdelijke vraag wat voor mij geluk inhoud, én wat mij écht gelukkig zou maken. Daar ik niet verder kwam dan een cliché antwoord in de trant van; “Uiteindelijk gelukkig worden met een lieve lekkere vrouw, minimaal twee kinderen, een huisje met een gazon inlcusief een wit tuinhekje én de daarbij behorende Labrador“. Kon ik er natuurlijk op wachten dat er dieper op ingegaan zou worden. 

,,Nee, Maik! Zó makkelijk kom je er niet vanaf. Wat is voor jou écht geluk?” Kreeg ik dan ook direct terug. ,,Tja, wat is écht geluk?” Dacht ik bij mezelf.
Persoonlijk gezien is er geen panklare definitie te vinden voor geluk. Dat heb ik in het begin al beschreven, want wat jou gelukkig maakt hoeft mij nog niet gelukkig te maken.
Dus wat dat betreft moet ik het antwoord schuldig blijven. Aan de andere kant kan ik me afvragen wat mij, als persoon gelukkig zou maken?
Is dat de 25 miljoen Euro met de Staatsloterij? (Ik denk het niet, want op de lange termijn maakt geld niet gelukkig. Ook al maakt het je leven wél gemakkelijker) Of is het uiteindelijk ontzettend gelukkig zijn met de grootste liefde van je leven? ( Ik denk het ook niet, want naar mijn mening is ware liefde schaars. En vooral anno 2011, waar trouw zijn gelijk staat aan vreemdgaan. Of anders gezegd; je mag blij zijn als het gemiddelde huwelijk langer dan 5 jaar duurt) En zo heeft alles wel een tegenhanger.

Ik denk dan ook dat ik het antwoord niet té ver in de toekomst moet zoeken, maar in het heden moet blijven. Zoals dat weleens mooi gezegd wordt; “Het hier en nu.”
NU zou ik gelukkig zijn met een oplossing voor mijn zogenoemde “moodswings”, en diverse onzekerheden waar ik mee kamp. Niks lijkt mij zo fijn als bevestiging te krijgen op bepaalde vragen en gevoelens die ik heb. Maar het enige dat mij rest is afwachten, en ervan uitgaan dat het uiteindelijk allemaal goed komt. En ik ben er ook van overtuigt dat het goed komt. Want ik ben er zelf bij, en ik ga er ook hard voor werken.
Wat dat betreft is geluk moeilijk te omschrijven. En als je al gelukkig bent, is het de kunst om gelukkig te blijven….

Liefs,

Maikel

4 thoughts on “Gelukkig zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s