Toekomstmuziek

Ik heb het al vaker omschreven; de uitspraak “leven in het hier & nu.”  Een uitspraak die ik de laatste paar maanden ontzettend veel gehoord heb, en waar ik voorheen nooit iets mee heb gedaan. Als ik eerlijk moet zijn, vind ik het ook ontzettend “zweverig” klinken. Want het is mijn inziens weleens goed om aan je toekomst te denken. En het verleden heeft je gemaakt tot degene wie je nu bent. Dus zowel het verleden áls je toekomst zijn zaken waar je wel degelijk rekening mee moet houden.

Ook wordt me regelmatig verteld dat ik eens de tijd moet nemen, om mijn gedachten en emoties die ik heb écht toe te laten. Dit zijn ook van die uitspraken die voor mij een beetje “op het randje” zijn. Ik ben van nature een redelijk nuchter persoon, en als ik me niet fijn voel ga ik afleiding zoeken. Mij wordt verteld dat ik vlucht voor het gevoel dat ik dan heb, en dat uiteindelijk de negatieve gedachten die ik ontwikkel vele malen zo hard terug komen. Ondanks dat ik het meerdere keren heb ervaren, blijf ik hardleers. Want wie wil er nou negatieve gedachten hebben, met het gevolg dat je stemming somber wordt?
Toch zal ik er een keer aan moeten geloven, en als tip is me meegegeven dat ik de gedachten en gevoelens die ik krijg op ga schrijven in een schriftje dat alleen voor mij bestemd is.
Maar wat moet ik er dan inschrijven? Ik kan me voorstellen dat zulke dingen best confronterend zijn om die op een later tijdstip terug te lezen? Ik heb altijd een luisterend oor voor andermans problemen, maar als het mezelf aangaat vlucht ik liever. Een gedragspatroon dat ik in de loop der jaren heb ontwikkeld, en waar ik me (op dat moment) goed bij voel.

Ook vind ik het leven in het “nu” een begrip waarmee je de overige dingen keihard van tafel kan vegen. Want stel dat er iets gebeurd in je leven dat alles drastisch veranderd; kan je dan nog terug vallen op het “nu?”
In zo’n specifiek geval kan er wel tegen je gezegd worden dat het gebeurd is, en dat je in het “nu” leeft maar ik ben wel degene die met het gevoel blijft zitten. Daarin moet dus een goede balans gevonden worden, een balans waar ik nog steeds zoekende naar ben……

2 thoughts on “Toekomstmuziek

  1. Zelf ben ik op het moment behoorlijk in het NU aan het leven.
    Wel denk ik enorm veel terug en het verleden en aan wat me gevormd heeft.. Maar die momenten worden schaars.. Want ik zit NU lekker in mn vel, ik accepteer mezelf NU en dat deed ik vroeger niet.
    En terwijl ik juist zo in het NU aan het leven ben komt er opeens iemand de boel omgooien.. zorgt er opeens voor dat ik ook aan de toekomst (moet) ga(an) denken.. en dat wil ik niet. Ik verzet me ertegen..
    Het is juist zo fijn NU en iets nieuws beangstigd me……….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s