Tijd…

16.30 uur. Ik zit op een bankje van Station Eindhoven te wachten op Amy om een lezing bij te wonen van Prof. dr. Tanja van der Lippe over “tijdnood”.  Als ik om me heen kijk, zijn er weinig mensen die lijden onder enige vorm van tijdnood. Het is wel druk,  maar de mensen die er staan wekken niet de indruk dat ze enige vorm van haast hebben.
Tja, tijdnood. Valt daar iets zinnigs over te zeggen? Als je de hedendaagse maatschappij moet geloven zijn er veel personen die, gezien vanuit hun beroepsgroep onder hoge werkdruk moeten presteren. Volgens van der Lippe werkt een medisch specialist gemiddeld 80 uur per week. Persoonlijk gezien vind ik dat erg veel, want heeft deze beste man of vrouw dan nog tijd over voor enige vorm van ontspanning? Of anders geformuleerd; heeft bijvoorbeeld een medisch specialist die zo veel uren maakt nog wel enige kwaliteit van leven?

Ik had me voorgenomen om hier dieper op in te gaan. Maar daar ik jou als lezer niet wil vermoeien met statistiekjes en subjectieve, objectieve tijdsdruk ga ik dieper in op kwaliteit van leven. Want naar mijn mening liggen tijdsdruk en je kwaliteit van leven erg dicht bij elkaar.
Van der Lippe had daar een uitgesproken mening over, want volgens haar behoor je als individu regelmatig de tijd voor jezelf te nemen. Ergens heeft ze natuurlijk gelijk, want als je constant druk bent met zaken als werk zal je op de langere termijn je sociale leven uit het oog verliezen. Aan de andere kant heb je ook individuen die alleen maar kunnen presteren onder tijdsdruk. Ik behoor ook tot die categorie. Uit ervaring weet ik namelijk dat ik alles op het laatste moment uitstel, om tot betere prestaties te komen. Maar is dit slecht? Ik denk van niet, omdat het uiteindelijke resultaat niet minder is.
Dus wat dat betreft kan het twee kanten op. Uit metingen van het Sociaal en Cultureel Planbureau is zelfs gebleken dat personen die onder grote tijdsdruk gebukt gaan, hun kwaliteit van leven met een dikke voldoende becijferen. Maar wel minder tijd besteden aan hun gezin en het huishouden. Opvallend vond ik de cijfers die gemeten waren onder mannen. Ten opzichte van vrouwen besteden zij nog steeds minder tijd aan het huishouden en hun gezin. Een tendens die al stamt uit het verre verleden. Ondanks dat er tegenwoordig veel tweeverdieners zijn. Hieruit kan je de conclusie trekken dat vrouwen ondanks dat ze een fulltime baan hebben, nog steeds de spil van het gezin zijn.

Als ik mezelf onder de loep leg, en kijk naar mijn kwaliteit van leven heb ik op dit moment weinig te klagen. Ik kan doen wat ik wil, en ondanks de depressie waar ik in heb gezeten begin ik steeds meer te genieten van de kleine dingen des levens. Een ontzettend cliché, maar dat neemt niet weg dat ik me er fijn bij voel. Ik kan dus de conclusie trekken dat mijn kwaliteit van leven op dit moment in een stijgende lijn zit. Ik ervaar ook geen enkele tijdsdruk, en dat neemt al veel zorgen weg.
Ik ben in ieder geval op de goede weg, en ik laat de tijd verder zijn werk doen. Voor mij voorlopig geen tijdnood…

 

3 thoughts on “Tijd…

 1. Leuke blog Maikel! Ben het met je eens dat tijdsdruk niet per definitie slecht zou moeten zijn, dat ervaar ik zelf namelijk totaal niet zo. Ik denk ook echt niet dat wij de enige mensen zijn die behoefte hebben aan deadlines etc. Leuk hoe je het uitgewerkt hebt.. Nu ik nog, ik zal het eens niet uitstellen tot het laatste moment 😉

  • Thanks, honey!

   Ja, tijd en tijdnood. Ik wist niet hoe ik iets moest schrijven zonder de bekende “open deuren” in te trappen. 😉 Daar houd ik namelijk niet zo van. hahaha! Maar ik denk ook niet dat wij de enige mensen zijn die behoefte hebben aan deadlines. Mijn mening is zélfs dat je veel beter kan presteren onder een hogere druk. Maar goed, zo ben ik. En wat betreft de huishoudelijke taken… Ik wil best huisman worden. Mag jij lekker gaan werken, met de daarbij behorende tijdsdruk en deadlines. Hahahaha!
   Ik ben benieuwd naar jouw column!

   -x-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s