De grens is bereikt?

Als je “grenzen” zou moeten definiëren, hoe zou je het dan omschrijven? Eigenlijk hetzelfde geval als waar ik al eerder over heb geschreven met de vraag “wat is houden van?”
In dit geval is het ook weer voor ieder mens persoonlijk. Mijn grens is misschien eerder bereikt dan die van jou.
Zo zat ik afgelopen week met wat mensen te filosoferen wat “grenzen”  zijn, en wat je eerste gedachte was bij het woord “grenzen.”

Naar mijn mening is een grens vooral een gevoelskwestie. Iedereen weet wat een grens is, maar het is moeilijk om dit precies onder woorden te brengen. Door zelf een grens aan te geven, kan je voor je eigen zelfbescherming en duidelijkheid zorgen. Om dat te kunnen doen, is het nodig dat je weet waar jouw grens ligt. En daar ligt volgens mij ook het probleem: als iemand over jouw persoonlijke grens gaat, dan is het vaak al te laat. Want je merkt het niet van te voren. En bovendien ligt een grens niet altijd vast. Er kunnen factoren van invloed zijn, die ervoor zorgen dat de grens min of meer flexibel is.
Je kan het vergelijken met eb en vloed. Het water scheidt de aarde, maar niet altijd op de exact dezelfde plaats. Hoe dat gebeurt, is afhankelijk van de weersomstandigheden, de stand van de maan, het seizoen, etc.

Ook externe factoren dragen bij aan het onderwerp “grenzen.” Zo zijn je stemming, aard, omstandigheden, overtuigingen, angsten en achtergrond van invloed op waar en hoe je met je eigen grenzen omgaat.
Middels het aangeven van onder ander je grenzen én waar jij voor staat, maak je duidelijk wie je bent en wat je wilt.
Dat werkt naar twee kanten toe: jij geeft aan met je presentatie wie je bent. Hoe duidelijker je daarin bent, hoe beter je voor jezelf zorgt vanuit zelfrespect. Tegelijkertijd kunnen andere mensen daardoor weten waar je voor staat. En daarmee wordt het gemakkelijker en vanzelfsprekend om rekening met jou te houden.

Dit bovenstaande is mijn inziens wat “grenzen” het dichtst benaderd. Mocht je een andere opvatting hebben, dan lees ik graag je reactie!

4 thoughts on “De grens is bereikt?

  1. Ik heb je de Liebster award gegeven. De Liebster blog award is bedoeld voor bloggers met minder dan 300 volgers die wat meer bekendheid verdienen! Kijk op mijn blog om er wat meer over te weten te komen

  2. Hij is leuk! Ik zie ook wel een rol voor de ‘ander’. Wat is zijn invloed waardoor je je grenzen misschien overschrijdt. Verbindt de ander consequenties aan je handelen of eigenlijk, niet (voldoende) handelen. Voel je je dus wel veilig?

    En is het wel zo erg om af en toe een grens te overschrijden? Dan weet je weer waar die ligt 🙂

    • Natuurlijk is het ook afhankelijk wat de ander doet, en eventueel zegt. En van de een kan je meer hebben, dan van de ander.
      En mijn inziens is het helemaal niet erg om grenzen te overschrijden. Misschien weleens goed? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s