Doelen stellen…

Wie stelt er doelen voor zichzelf? En dan géén doel met het uiteindelijke resultaat om het aankomende weekeind weer eens ouderwets op stap te gaan, maar een doel dat bijvoorbeeld invloed kan hebben op hoe jij je leven leidt?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar nooit écht bewust mee bezig ben geweest. Want als je eerlijk moet zijn, leid je “gewoon” je leven.
Je zet ’s morgens je wekker, gaat naar school of je werk, je eet iets,  kijkt misschien nog je favoriete televisieprogramma, en daarna ga je naar bed. En hoe je verder je leven invult, dat is afhankelijk hoe je sociale leven in elkaar zit. Zo werkt het tenminste bij mij.

Daar mij laatst gevraagd werd om eens écht na te denken over welke (haalbare) doelen ik nog wilde bereiken, moest ik toch erg diep nadenken. Vooral als het je gevraagd wordt om het op papier te zetten.
Het is voor mij namelijk erg lastig om bij mezelf na te gaan wat ik nu eigenlijk écht wil. Want de algemene dingen zijn voor mij wel duidelijk. Ik wil nog veel gaan reizen,  oud en gelukkig worden met een lieve vrouw en hopelijk vader worden. Dat zijn opzich haalbare doelen, als er zich ooit een leuke en lieve vrouw aandient. Dus, kom maar op! 😉
Daar ik een sociale achtergrond heb, wilde ik persoonlijke doelen gaan stellen via het SMART model. Maar desondanks kom ik er maar niet uit. Ik vraag me dan (oprecht?) af wat er aan schort?
Ben ik dan saai, of ben ik hier te nuchter voor? Ik heb onlangs via Twitter de vraag gesteld,  of de vraag “Wat wil ik?” zweverig is of terecht? Want als ik er zelf niet uitkom, is  Twitter voor mij een goede referentie om objectieve antwoorden te krijgen. Dit, omdat ik met veel personen die mij volgen een dermate band heb gecreeërd dat ik waarde hecht aan de antwoorden die ik krijg. Ik kreeg dan ook veel reacties en de algemene tendens was dat ik helemaal geen “zweverige” vraag stelde,  maar dat het juist goed is om af en toe stil te staan bij jezelf.

Maar toch viel één antwoord mij op. En de desbetreffende persoon vertelde me dat je deze vraag pas stelt als je niet goed in je vel zit. Dat heeft me aan het denken gezet, en ik ben tot de conclusie gekomen dat deze persoon ergens wel gelijk heeft.
Want ik heb het namelijk al vaker beschreven dat je “gewoon” je leven leidt op de automatische piloot. Totdat je iets meemaakt waardoor heel je leven in één klap overhoop ligt, en je misschien gaat twijfelen aan jezelf.
Dan pas komen er vragen naar boven waarbij je voorheen nooit bij stil hebt gestaan. En misschien is het wel eens goed om jezelf de vraag te stellen wat je écht wil, en uiteindelijk wil bereiken.
In ieder geval denk ik nog even verder, want stilstand is tenslotte achteruitgang…..

2 thoughts on “Doelen stellen…

  1. Pingback: 10 weken verder….. | De visie van Maikel

  2. Pingback: 10 weken verder….. « De visie van Maikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s