Rood kanten ondergoed

Ik zit in de bus te wachten op het Centraal Station in Eindhoven. En dan zie ik haar aankomen lopen. Haar ogen kan ik niet goed zien, want gaas belet me dat. Maar toch meen ik mooie koffiebruine ogen te signaleren. Ze viel wel op toen ze de bus instapte. Alle ogen van de passagiers draaiden tegelijk haar kant op. Een wave, met alleen de hoofden. Niet elke dag zie je in Nederland een burka, het veelbesproken islamitische kledingstuk.

Vooral Geert Wilders is er niet echt verzot op en pleit voor een landelijk verbod, net als in België. Met zachte stem vraagt ze aan mij of de plek naast me vrij is. “Natuurlijk, zeg ik. Voor een dame altijd”, en schuif enigszins meer naar het raam zodat het blauwe stoeltje vrijkomt en zij rustig en beheerst neervlijt.

Als ik rustig de bus rondkijk zie ik dat de dame in kwestie veel aandacht trekt. Op zich logisch, en eigenlijk ook weer niet. Maar we leven natuurlijk in een wereld van de grote gemene deler. Val je buiten de boot, dan val je op en pas je niet in onze maatschappij en heb je dus de praat aan je kont hangen. ‘Zie je dat? Ja, die daar in die jurk of hoe heet zo’n ding? Nou ja zeg, wat denk jij daarvan?’ Ik hoor ze niet praten want ze fluisteren zachtjes naar elkaar. Hoofdbewegingen en de gezichtsuitdrukkingen vertellen mij de woorden. En niet alleen bij dat middelbare stel voor me, dat moeite heeft om niets hardop te zeggen. Wonderbaarlijk genoeg houden ze zich in, op een lachbui na zo af en toe. Maar iedereen kijkt en staart de vrouw aan, in stilte en niemand zegt wat of durft wat te zeggen. En zij? Roerloos als een standbeeld zit ze naast me, alsof er niets aan de hand is.

Ook ik draai mijn hoofd naar links en bekijk haar van de zijkant. Toen ze tegen me sprak klonk haar stem middelbaar, lief en zacht. Ja,  zelfs bijna erotisch. Gewoon een vrouw, houd ik me voor. Laat je niet meesleuren in die negatieve gedachtegang, klinkt er door mijn hoofd. Door het gaas voor haar gezicht zoek ik naar haar ogen,  maar ik heb er moeite mee. Het gaas houdt mijn blik buiten terwijl die van haar vrij de wereld in mag. Als de bus de hoek om draait valt het zonlicht even op haar bedekte gezicht en geeft het mij een blik door het gaas. Zachte ogen meen ik te bespeuren en onmiskenbaar bruin, koffiebruin. Het is ook maar een moment, een flits en zo weer voorbij. Het mysterie keert weer terug als de ogen zich weer terugtrekken in de duisternis. Ik probeer te gokken waarnaar ze tuurt. Naar mij? Zou kunnen, maar zeker weten doe ik het niet. Ze zit stil en kijkt inderdaad naar rechts, maar ze kan dus net zo goed naar buiten kijken.

‘Kijken ze naar me?’ Ik schrik van de vraag en kijk haar aan, althans ik kijk naar de plek waar ik haar ogen vermoed. “Ach, wat is kijken?, mompel ik. Laten we zeggen dat uw mode enigszins anders is dan dat wij gewend zijn”. Even schokt het lichaam naast me en ik vermoed een lach. “Ik snap het”, zegt ze en zwijgt weer als een graf. Even onverwacht als plotseling spreekt ze weer. “Is dit de Donizettilaan?” Ze buigt voorover en zoekt wat op straat, misschien een herkenningspunt. “Klopt, zeg ik. U moet er hier uit?’ Als antwoord gaat ze staan en houdt zich vast aan de lussen die bevestigd zijn aan het plafond. Als de bus stilstaat loopt ze weg in de richting van de deuren. Maar ineens stopt ze en stapt weer gehaast in mijn richting buigt voor over en fluistert: “Je moest eens weten wat ik hieronder aan heb”. Ik bespeur een knipoog en glimlach achter de tralies. En weg is ze. Het mysterie alleen groter makend. Als de bus vertrekt zie ik haar nog even.
“Rood ondergoed, met kant”, denk ik. Zeker weten.

3 thoughts on “Rood kanten ondergoed

  1. Pingback: Tweets that mention Rood kanten ondergoed « De visie van Maikel -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s