Gefileerde liefde

Soms wil je gewoon zeggen “ik hou van jou”. Maar waarom? Niemand die het weet. Gewoon een gevoel wat er langzamerhand is ingeslopen zonder dat je je er al teveel bewust van was. Maar vlak daarvoor of erna word je overmand door herinneringen die je liever wilde vergeten. Herinneringen die je waarschuwen voor de kracht van die woorden. Het zijn maar weinig woorden, maar ze zijn het meest gevaarlijk voor je hart en je leven. Iedereen die dat ontkent, is verliefd en kan dus niet objectief meer over dat soort zaken oordelen.
Soms wil je die woorden ook niet uitspreken, maar ervaar je wel gevoelens die deze richting uitgaan. Het blijven uiteindelijk toch momentopnames, en je kunt niet afgaan op een momentopname. De momenten waarop ik me euforisch voel, zijn de meest gevaarlijke. Want je weet dat ze uiteindelijk verloren gaan. En als ze eenmaal verloren gaan, duurt het niet lang meer of jij gaat ook verloren. Je bent een geboren verliezer, maar dat besef je pas in tijden wanneer mensen je loslaten.

In de beginfase geef je je hele ziel en hart aan iemand. Elk puzzelstukje gooi je als het ware in iemands gezicht, zodat degene elk stukje van je kent, ervaart en voelt. Je geeft je hele ziel, onthult je grootste geheimen en zegt de dingen die je andere mensen nooit zo vlug zou zeggen. Kortom, je bent jezelf. Degene die je bent en wil blijven. Het meest waardevolle in je leven dat ben jij. Het meest waardevolle wat je iemand kunt geven is dan ook jezelf met alle mooie en slechte dingen erom heen. Je geeft degene al je kracht, moeite, tijd, herinneringen, gedachtes, emoties en stuk van je leven en dan is het wachten wat de ander ermee doet.
De ander gaat je waarderen en accepteren om wie je bent en met wat geluk gaat degene van je houden. Ongeacht wat er gebeurt, en ongeacht om wie je ben. Maar het laatste is natuurlijk grote onzin. Je kunt gerust zeggen dat je van iemand houdt, maar de vraag is dan alleen nog maar voor hoe lang. Niets duurt eeuwig, alles is geboren om te verliezen. En het ergste wat je kunt verliezen is je hart, omdat je hart het meest pijnlijke is wat je kan verliezen omdat je er zelf nooit voor kiest. Hoe kun je immers ervoor kiezen om het mooiste in je leven los te laten? Je moet dan de grootste idioot op aarde zijn om die keuze uiteindelijk te maken.
Het begin ben ik alweer vergeten en het einde is altijd dichterbij dan je denkt. Het begin kun je onmiddellijk voelen bij het eerste oogcontact of eerste kus, maar het einde sluipt altijd als een gevaarlijk dier op je af. En als hij eenmaal springt, dan zit je  in de val en is het slechts wachten op de pijn. Pijn die genadeloos je hart aan flarden snijdt en nooit meer lijkt op te houden. Pijn waar je je niet tegen kunt verzetten, die je alleen maar over je heen kunt laten komen totdat je door je knieën zakt en op de grond valt. Je kijkt omhoog naar de zon, maar al wat je kunt zien zijn enkel donkere wolken die tranen laten die bij jou allang al verdwenen zijn.

Soms kijk je omhoog in ogen die geluk uitstralen en waarvan je weet dat ze je voor even gelukkig kunnen maken. Je hebt alleen teveel pijn gevoeld om te kunnen blijven kijken. Je bent bang om weer te verdrinken in tijdelijke beloftes, tijdelijk geluk en uiteindelijk langdurige pijn. Bang dat de volgende uiteindelijk de genadeklap zal geven waardoor je je laatste adem omarmt en je reden genoeg geeft om de emmer vol tranen over te laten lopen, zodat je je weer kunt laten vallen in eeuwige ellende die je zo bekend is. Jezelf laten vallen en voor eeuwig je ogen sluiten, zodat niets of niemand meer je kan breken. Mensen zeggen dat ogen de vensters van de ziel zijn. Ze vergeten erbij te zeggen dat ogen ook de vensters van de ellende zijn.

4 thoughts on “Gefileerde liefde

 1. Hoi Maikel, leven en laten leven. Alleen dan denk ik dat het leven werkt, en die liefde eerlijk en oprecht kan zijn! En ja ik ben het met je eens de ogen zijn de spiegel van de ziel.
  Alleen als je genoeg van jezelf houdt kun je alles aan, ook de tegenslagen. Je kunt er weer kracht uitputten en wordt er zogezegd sterker van.
  Ik was het hier nooit mee eens maar moet toegeven dat ik er wel degelijk sterker en wijzer van ben geworden.
  Bepaalde mensen, dingen en ervaringen heb je gewoon nodig om verder te kunnen en andere dingen weer te gaan begrijpen.
  Alles heeft immers een rede!!!! Ook al begrijp je het niet meteen!!
  Xx anne

  • Lief gezegd, Anne. En ik houd op zich wel van mezelf. Maar alles wat erbij hoort werkt niet echt mee. Misschien dat het nog ooit gaat gebeuren. Maar ik ga er in ieder geval niet op hopen. Valt het alleen maar tegen. XXX

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s