Terug in de tijd…..Schande!

 

Ongeveer 6 miljoen (6000.000) Joden zijn tijdens de tweede wereldoorlog om het leven gekomen, en de meesten zijn omgekomen in concentratiekampen en gaskamers. Je zou kunnen denken dat “de mens” in zijn algemeenheid intelligent genoeg is om hier van geleerd te hebben. En dat er meer tolerantie zou moeten zijn jegens deze bevolkingsgroep.  Maar helaas bestaat Jodenhaat nog steeds. Ook in Nederland, en gewoon recht onder je eigen neus. Gisteren zag ik namelijk een vreselijk bericht op de online pagina van De Telegraaf. Een orthodox joods gezin heeft zoveel te lijden onder het antisemitisme dat ze gaan emigreren.

Dat bevestigt de uitspraak van Frits Bolkestein die eerder  aangaf dat er voor orthodoxe joden geen toekomst meer was in Nederland.  Met name in Amsterdam worden “bewuste joden”, zoals Bolkestein ze noemt het leven onmogelijk gemaakt. De meest voorname agressors? Hoe kan het ook anders, Marokkaans straattuig.
De reactie op Bolkesteins aanklacht tegen de Nederlandse tolerantie ten opzichte van het moderne antisemitisme is veelzeggend, want in plaats van naar oplossingen te zoeken wordt er geklaagd dat hij het allemaal te hard en te ongenuanceerd heeft verwoordt.
Maar waarom is er anno (nog wel) 2010 nog steeds zo’n grote haat jegens Joden? Veel mensen beweren dat Joden als een groep teveel macht en rijkdom hebben . Dit zou tot jaloezie leiden, en uiteindelijk tot antisemitisme . Het is mijn inziens in ieder geval duidelijk dat het economische motief geen oorzaak is, maar een excuus. Want geld en macht zijn niet de oorzaak van antisemitisme. Want zowel rijke als arme Joden zijn in het verleden vervolgd.

De Joden zouden zich ook zien als “Het uitverkoren volk.” Wederom een goed excuus om Joden te kunnen haten. Echter misbruiken ze de term, want “uitverkoren” betekent namelijk niet “superieur” maar houdt een taak in om God te kunnen dienen. Het komische aan dit excuus om haat jegens Joden te hebben, is dat ook de Islam aangeeft dat zij het uitverkoren volk zijn. Want Moslims geloven dat met de komst van Mohammed, God van gedachten is veranderd en de Moslims tot de uitverkorenen heeft gemaakt. Bij het Christendom en de Islam wordt “uitverkoren zijn” beschouwd als superieur. Mensen die geen Christen of Islamiet zijn worden vaak als minderwaardig beschouwd, terwijl in het Jodendom geldt dat alle mensen gelijk zijn. “God houdt evenveel van Joden als van niet Joden.”
Het is duidelijk dat de speciale status van “uitverkoren zijn” een excuus is om Joden te kunnen haten. Want ga maar eens na dat China zo goed als “het centrum van de wereld” betekent en Japanners hun land “Nippon” noemen. Inderdaad, “bron van de zon” wat mijn inziens ook getuigt van een speciale status. De haat van antisemieten zit in ieder geval diep.

Maar volgens mij is de grootste reden het feit dat Joden “anders” zijn dan wij. Orthodoxe Joden dragen andere kleding, kennen andere wetten, en spreken zelfs een andere taal. Iedereen heeft wel ooit iemand in zijn of haar klas gehad die anders was dan de rest. Puur en alleen omdat die persoon misschien een ander kapsel had of andere kleren droeg. Vaak zijn deze personen de zondebok van de klas, en zitten met de pauzes alleen aan een tafel hun brood te eten. Maar ondanks het feit dat de meeste Joden geïntegreerd zijn in de samenleving zullen Joden altijd Joden blijven volgens antisemieten, en geen deel uit mogen maken van de niet- Joodse samenleving.

In ieder geval is het te triest voor woorden. De geschiedenis herhaalt zich, orthodoxe Joden worden bespuugd, uitgescholden en lastig gevallen, maar het overgrote deel maakt zich vooral druk over de manier waarop Bolkestein de problematiek verwoordde. Ik moet toegeven dat ik ook geschokt was, toen ik het hoorde. Maar uiteindelijk bedacht ik me dat Bolkestein een tactiek heeft gebruikt die ik ook regelmatig toe pas. “Om bewustwording te creëren, zal je soms moeten shockeren.” En dat is Bolkestein goed gelukt. In ieder geval is één ding duidelijk, en dat is dat Bolkestein weleens gelijk kon hebben. En dat vind ik dieptriest. We moeten ons schamen dat het zover is gekomen dat we op dit punt zijn aangekomen,  én er nog steeds niets aan doen. Schande.

Joden maken “ons land” kapot


One thought on “Terug in de tijd…..Schande!

  1. Pingback: Tweets that mention Terug in de tijd…..Schande! « De visie van Maikel -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s