Para(normaal?)

Op dit moment is er een nieuw programma te volgen op “kwaliteitszender” SBS6 over paranormale kinderen. Liesbeth van Dijk, zelf finaliste bij het programma “Op zoek naar het zesde zintuig” gaat aan de slag met kinderen waarvan gezegd wordt dat ze paranormaal begaafd zijn. Liesbeth van Dijk zegt gemotiveerd te zijn, omdat  ze „heel graag met de zuiverheid van kinderen werkt: geen trucjes, geen hot en cold reading, maar oprechte paranormaliteit”. En ze vindt dat ze ‘paranormale’ kinderen juist helpt: “Ik hoop dat kinderen die nu een andere “stempel”  krijgen met de verkeerde begeleiding de erkenning gaan krijgen dat ze niet liegen of fantaseren dat ze niet aan de pillen hoeven.”

Nou is het natuurlijk niet aan mij om hier een oordeel over te vellen. Maar een mening mag ik natuurlijk wel hebben. Programma’s over paranormaal begaafd zijn hebben we al een paar jaar op de nationale televisie. Programma’s als “Wonderen bestaan, Het zesde zintuig, en het Zesde zintuig-Plaats delict” hebben vele huiskamers in televisie kijkend Nederland bereikt.
Persoonlijk gezien ben ik meer dan gemiddeld geïnteresseerd in paranormale activiteiten. Ik geloof niet in een god of iets dergelijks, maar ik geloof wél dat er meer is dan datgene wat wij kunnen waarnemen met het blote oog.

Maar is het wel gepast om kinderen te gebruiken voor een programma dat uitgezonden wordt op een commerciële zender? Ieder kind ziet in ieder geval geesten, heeft fantasieën, en heeft denkbeeldige monsters onder het bed. Kun je dit paranormaal noemen, of heet het gewoon “kind zijn?”
Volgens critici zou de methode die Liesbeth van Dijk gebruikt bekend en algemeen zijn. Zo zou ze handig inspelen op bestaande emoties, en psychologie van de koude grond toepassen.
Personen die in paranormale gebeurtenissen geloven, vinden dat kinderen juist wél erg bevattelijk zijn voor paranormale invloeden.
( Zie de volgende link voor nadere informatie: Kinderen & Gaven )  Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat ze bij de EO en in de Moskee hetzelfde doen. Dat is natuurlijk waar, want ook zij doen iets met geloof én een “God” waarvan ik persoonlijk het bestaan ernstig in twijfel trek. Want volgens het geloof zou een God liefde moeten prediken, en zou hij of zij het nooit goed vinden dat er uit zijn of haar naam oorlogen gevoerd zouden worden. Maar dit is een hele andere discussie.
Verder zou volgens Herman de Regt (filosoof en hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg) ervaringen die anderen “paranormaal” noemen verklaren doordat ze dit doen uit magisch of theologisch denken. Dat betekent: denken dat alles een doel heeft, en dat toeval niet bestaat. Een voorbeeld hiervan is dat je kinderen uit kan leggen dat wolken bestaan, omdat de plantjes water moeten hebben. Volgens de Regt zouden kinderen die bijzondere dingen zien of voelen geholpen moeten worden, in plaats van ze te “sterken” in hun waan. En ze inzicht geven in de complexiteit van hun brein.
Maar volgens paragnost Liesbeth van Dijk zijn kinderen die speciaal begaafd zijn vaak eenzaam, en worden ze door niemand geloofd. In ieder geval zou het programma erg integer gemaakt worden, en heeft van Dijk geen zin in “welles-nietes” spelletjes.

Het probleem waar ik mee kamp, is dat SBS6 geld verdiend over de ruggen van deze paranormaal begaafde kinderen. Want om dit programma plant SBS6 diverse C1000 reclames en dat vind ik schadelijk. Een kind hoort hier niet voor gebruikt te worden! Van dijk bevestigt dat het programma ook beter zou passen op de publieke omroep, maar hier was geen ruimte voor.
Wat ik vreemd vind, is dat het programma toch doorgang heeft gevonden op SBS6. Wacht tot uitzenden van dit programma tot er wél ruimte is op de publieke omroep, en zo voed je de gedachten alleen maar meer dat het programma gemaakt wordt om er financieel gezien beter van te worden.
Paranormaliteit zal in ieder geval altijd een discussiepunt blijven, en je zal dan ook voor- en tegenstanders blijven houden.

Daar ik meer een voorstander ben van paranormaliteit, dan een tegenstander heb ik iemand bereid gevonden die wat meer duidelijkheid wil geven over hoe zij het “paranormaal zijn” beleefd. Yasmine is 18 jaar, momenteel werkzaam als chatoperator maar ze wil in februari starten met een filmopleiding in Ede.

Hoe lang ben jij je al bewust van je paranormale vermogen?

“Ongeveer 5 jaar”

Hoe weet je dat je paranormaal begaafd bent?

“Ik heb regelmatig dromen gehad die de dood voorspelden, en daarbij ging het om familieleden. Het is in ieder geval geen lariekoek, omdat ik iemand ben die dit soort dingen graag aan mensen verteld. Eerst wordt het aan de kant geschoven, maar uiteindelijk zet het mensen wel aan het denken als mijn dromen uitkomen zoals ik ze gezien heb. In mijn dromen is is er ook sprake van veel symboliek, en word ik bij dit soort dromen met een bepaald gevoel wakker. Dat gevoel geeft mij zekerheid over het feit dat er iets aan zit te komen, en dat het dus niet zomaar een droom was”.

Kun je je eerste paranormale gebeurtenis nog herinneren, en wat was dat dan?

“Dit was 5 jaar terug, maar dat kan ook langer geleden zijn en het zusje van mijn opa vocht tegen borstkanker. Ze was er op dat moment ernstig aan toe, maar op een gegeven moment wel aan het genezen. We hoopten natuurlijk op herstel, en op een nacht kreeg ik een droom. Mijn familie was verdeeld in twee groepen, en zaten allebei in een auto. Ik zat in een van de twee auto’s en keek hoe we over een eindeloze weg reden. In de andere auto zat die zieke oma met haar gezin, en wat andere familieleden. We naderden een brug, en tot mijn schrik reed de andere auto van deze brug af. Ongeveer een week later overleed ze aan de borstkanker die ze had, en was de familie door een heftige ruzie in twee kampen verdeeld. En exact de twee groepen die ik in mijn droom had gezien.”

Wat doet het paranormaal zijn met je als mens?

“Het paranormaal zijn maakt me angstig, maar het geeft toch ook wel een soort van zekerheid. Ik heb namelijk nog veel van dit soort dromen, niet allemaal op zo’n grote schaal want soms zijn ze ook kleiner maar op “grote schaal” betreft het dus echt de dood. Door de “gave” die ik heb, weet ik dat alles moet zijn zoals het loopt. Ik denk dat alles vast staat en de dood staat zeker vast. Anders zou ik geen toekomst voorspellende dromen of gevoelens kunnen hebben.

Heb je alleen dromen, of  voel je ook “dingen” aan?

“Ik was afgelopen februari voor het eerst op wintersport in Oostenrijk. Ik heb een klein broertje, en die was toen nog twee jaar oud. We zouden ’s nachts vertrekken, dus ik nam afscheid van mijn broertje want ik ging met mijn partner en schoonouders. Tot mijn grote verbazing barstte ik ineens in tranen uit, want er was een of andere doodsangst die door mijn lichaam ging. Vlak erna werd ik opgehaald om naar de wintersport te vertrekken, en ik heb dan ook direct verteld over mijn plotselinge angst. Het was een erg lange reis, want we gingen met de auto en toen we de grens over waren viel ik in slaap. Maar ineens schrok ik wakker van een heftige beweging, of iets dergelijks en toen ik opkeek zag ik dat we een ongeluk hadden gehad. Het eerste waar ik aan dacht, was de angst die ik had voordat we vertrokken. Zou dit het geweest zijn? Nee, want de angst was er namelijk nog. Ik was in ieder geval stomverbaasd, en probeerde me groot te houden. De angst bleef nog zeker vier dagen aanhouden, en ik kon het maar niet van me afschudden. Op een gegeven moment hield mijn angst in één keer op, en ik ging mijn “gave” wantrouwen en dacht dat het allemaal maar tussen de oortjes zat. Een week later kwam ik thuis, en vertelde ik aan mijn moeder hoe de vakantie was geweest. Maar mijn moeder had me vreselijk nieuws te vertellen. Op de dag dat mijn angst gevoel verdween werd mijn tante klinisch dood verklaard, en enkele dagen later stierf ze.”

Tenslotte als laatste vraag. Wat vind je ervan dat paragnosten hun “gaven” gebruiken voor persoonlijk gewin?

“Ik ben daar heel erg op tegen, want zoiets mag nooit voor persoonlijk gewin gebruikt worden. Wel denk ik anders over mensen die hun verhaal kwijt willen om wat meer begrip te vragen voor paranormaal begaafde mensen. Maar er geld mee verdienen is uit den boze.”

Voor meer informatie over paranormaliteit kun je terecht op: Stichting Paranormaal Adviespunt en de critici kunnen een kijkje nemen op Sceptica.nl

Ik wil Yasmine bedanken dat ze heeft willen meewerken aan deze blog. En Yasmine is ook te vinden op Twitter, via @IETSLEUKS

10 thoughts on “Para(normaal?)

 1. ik voel dingen en ik hoor dingen ik zie ze ook geesten
  maar de laatste tijd merk ik sterk dat ik ook een andere gave heb
  dingen voorspellen
  weet iemand een goede site om die gave te ontwikkelen??

 2. Hoi Maikel,

  Mijn moeder is dat volgens mij niet, maar ik kan het mis hebben.
  Ze voelt soms dingen wel goed aan, maar als zovelen.
  Bij mij is het ook niet zo heftig en spannend hoor. Het overkomt je gewoon.
  Heb jij nooit zoiets meegemaakt, je hebt immers Indisch bloed?

  Groetjes Anne

 3. Het is zeker een interessant onderwerp! Ikzelf raak er niet snel over uitgepraat.
  Ben er zeker van dat het er is. Ben zelf masseuse heb regelmatig als ik mensen aan het masseren ben dat er gedachten/emoties door mijn hoofd gaan die niet van mij zijn. Zo heb ik had ik laatst een man in mijn praktijk die ik Een rugmassage gaf, niets speciaals. Alleen dat ik tijdens de behandeling in tranen uitbarstte zonder enkel verdriet te hebben was wel erg vreemd.
  In eerst instantie niet te verklaren maar later bij het de evaluatie van de behandeling kwam naar voren dat mr. veel opgekropt verdriet had.
  Helaas is hij niet meer terug geweest, ik ga er maar vanuit dat zijn klachten over waren.
  Ik zeg maar zo, leven en laten leven dat zou toch het mooiste zijn…….

 4. Pingback: Tweets that mention Para(normaal?) « De visie van Maikel -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s