Interview: Een kijkje bij een dak- en thuislozenopvang

Nederland is bevroren, letterlijk. Met gevoelstemperaturen die de -15 graden benaderen, is dat ook niet vreemd.
Wanneer de winternoodregeling maatschappelijke opvang van kracht gaat, weet ik dat de winter zijn intrede heeft gedaan. In Eindhoven is er op dit moment in ieder geval geen dak of thuisloze die op straat hoeft te slapen. “Want niemand hoeft kou te lijden” is het devies. En dat vind ik een mooi gebaar.
Sowieso vind ik het goed dat er mensen zijn die zich bekommeren om dak-  en thuislozen.
Daar er nog veel vooroordelen bestaan over de dak- en thuisloze heb ik een klein vraag gesprek gehouden met een werkneemster van Stichting Maatschappelijk opvang in ‘S – Hertogenbosch. Waar ze werkzaam is op Het Inloopschip dat opvang biedt voor dak- en thuislozen.

Hoe ziet een werkdag eruit op Het Inloopschip?

“Elke werkdag is anders, omdat we afhankelijk zijn van de vragen die binnen komen. Zo beantwoorden we telefoontjes, verwijzen door en houden contact met externe hulpverleners. Ook houden we een praatje met de mensen en observeren we of het goed gaat in de groep. Maar we hebben ook oog voor de individuele mens. Dus het is leuk om met de mensen bezig te zijn en de afwisselende werkzaamheden.”

Levert het werk dat je doet ook risico’s op, en zijn er bijvoorbeeld rare ziektes?

“Mensen kunnen soms wel eens agressief worden. Maar dat komt niet heel vaak voor. Net als rare ziektes. Soms luis of schurft maar ik heb het maar een keer meegemaakt.”

Kan een dak of thuisloze zomaar binnenlopen, of gaat er eerst een intake aan vooraf?

“Overdag kan iedereen zomaar binnenlopen. Mits ze geen harddrugs gebruiken of onder de achttien jaar zijn. En als we twijfelen laten we een urinecontrole doen, of we vragen het aan de debetreffende persoon.
Maar we vragen zo min mogelijk, omdat we een laagdrempelige organisatie willen zijn. Als mensen bij ons willen blijven slapen wordt er wel een intake gedaan. Dan willen we iets meer van ze weten, want ze moeten in principe wel uit de regio komen. Dat is nou eenmaal landelijk geregeld. Echter met de winterregeling mag in principe iedereen naar binnen die boven de achttien is, en geen harddrugs gebruikt.”

Wat voor soort mensen krijgen jullie eigenlijk binnen?

“We krijgen allerlei soorten mensen binnen. Dit kunnen alcohol verslaafden zijn, mensen met psychische problemen, licht verstandelijk gehandicapten, maar ook mensen die net gescheiden zijn en nergens terecht kunnen. Maar over het algemeen is het een combinatie van alles.”

Wat doen jullie nog meer buiten de opvang van dak- en thuislozen? Bijvoorbeeld maatschappelijke projecten, en specifieke hulpverlening voor complexe problemen?

“Maatschappelijk werk gaat trajecten aan met de mensen die bij ons slapen. Zij zorgen voor een inschrijfadres, en starten hun inkomen weer op. Ook zorgen zij voor bugethulpverlening, en wat ze verder allemaal nog nodig hebben.”

Misschien een cliché vraag, maar is het dankbaar om te werken met dak- en thuislozen?

“De meeste mensen die bij ons komen kunnen niet zo makkelijk meedraaien in deze veeleisende maatschappij. “Normale” mensen verwachten dat dit voor iedereen een eitje is, maar dat is het niet. Maar iedereen heeft hier natuurlijk een andere reden voor. Iemand kan dak of thuisloos geraken door zijn of haar verleden, een gebrek aan bepaalde vaardigheden of het ontbreken van een sociaal netwerk. Maar sommigen zijn er ook zo weer bovenop. Dat verschilt per individu. De echte “Swiebertjes” zoals we die vroeger kenden, en van stad naar stad trokken hebben inmiddels wel een soort van onderkomen. Denk hierbij aan een bepaalde woonvorm of iets dergelijks, en de Hostels die ze willen gaan creëren in Den Bosch.”

Het klinkt alsof het werk dat je doet alleen maar plezierig is. Maar elk werk heeft zijn nadelen. Natuurlijk ook jouw werk?

“Natuurlijk. Wat niet leuk is dat we soms mensen moeten weigeren, en de agressie die we af en toe tegenkomen.”

Iedereen spreekt van “dak- en thuisloze.” Is er eigenlijk een verschil?

“Er is wel degelijk een verschil. Daklozen hebben letterlijk geen dak boven hun hoofd. Dat zijn dus de mensen die bij ons slapen. En de thuislozen hebben wel een kamer of woning, bijvoorbeeld in een woonvorm, maar hebben zo’n klein of geen sociaal netwerk. Dus hebben ze behoefte aan mensen om zich heen te hebben, en komen dan naar ons voor een praatje. Ook kunnen ze bij ons eten, want ze hebben namelijk niet veel te besteden.”

De zorg in het algemeen, dus ook de maatschappelijk opvang heeft veel te lijden onder de bezuinigingen van de laatste jaren. En dit zal alleen maar erger worden. Hoe gaat jouw organisatie hiermee om?

“Op dit moment hoor ik veel geruchten, en wat er precies gaat veranderen weet ik nog niet. Maar we moeten het nu wel meer van de AWBZ hebben, en dat houdt in dat er meer papierwerk ontstaat. En een logisch gevolg hiervan is dat we minder tijd hebben voor de mensen. Wat een groot nadeel is van de bezuinigingen”

Heb je tot slot een oplossing om de dak- en thuisloze dichter bij de “normale” mens te krijgen, en ze te laten participeren in de maatschappij?

“Onze organisatie heeft voldoende ideeën, echter is er geen geld voor. Zo zijn er ideeën om een nieuwe tak op te starten die marktgericht is. Deze tak zou kunnen inspelen op de behoeften van mensen zoals een restaurant of een fietsenmaker waar iedereen naartoe kan komen. Hier zouden dan mensen kunnen werken die dak of thuisloos zijn. Voor verstandelijk gehandicapten bestaan zulke projecten namelijk al. Maar hier is dus helaas geen geld voor.”

Mocht je geïnteresseerd zijn om Het Inloopschip financieel te ondersteunen kan dit via de website: Stichting vrienden van het inloopschip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s