De PVV bestaat nog….

Normaal gesproken word ik moe van alles wat met de PVV te maken heeft.
Ik ben geen voorstander van deze partij, maar maar we behoren deze partij te accepteren. Dat is namelijk de bedoeling van een democratie.
Zoals bekend ligt de PVV de afgelopen weken flink onder vuur. Hero Brinkman, Dion Graus, Jhim van Bemmel, James Sharpe, Eric Lucassen, Richard de Mos en Marcial Hernandez kwamen de afgelopen weken flink in het nieuws met excessen die niets met politiek te maken hebben.
Dat het belachelijk is dat Lucassen kan blijven zitten zijn we het bijna allemaal over eens. Natuurlijk blijf je “die-hard” aanhangers van de PVV houden die hun ogen sluiten voor zulk wangedrag. Maar dat is hun goed recht, en ik heb het opgegeven om met deze personen in discussie te gaan.

Maar vanmorgen was in diverse media te lezen dat Geert Wilders de hetze tegen zijn PVV meer dan“spuugzat” was. En eerlijk gezegd ben ik het wel een klein beetje met hem eens.
Ik heb zelf grote twijfels bij de vorm van pack journalism die op dit moment door Wakker Nederland, Powned, Nieuwsuur en RTL wordt bedreven. Zelden een kwaad woord over de discriminerende denkbeelden van de PVV over migranten en moslims, maar nu met zijn allen spijkers op laag water zoeken. Ik krijg voor het eerst een beetje medelijden met de PVV. Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat het een “koekje van eigen deeg is.” Want de PVV is toch de partij die wangedrag en criminaliteit openbaar veroordeeld, en pleit voor zwaardere straffen?” Wat dat betreft krijgen ze nu de deksel goed op de eigen neus.

Maar terwijl links Nederland niet bijkomt van het lachen om al deze onthullingen, vraag ik me af of Geert Wilders met zijn PVV er niet sterker uitkomt?  In de pers wordt de PVV alom vergeleken met de LPF. Hier en daar wordt zelfs gesuggereerd dat de neergang van Wilders is ingezet.
En voor progressief Nederland is het verleidelijk zich over te geven aan deze vernederingen. Maar wordt er niet te vroeg gejuicht? Want naar mijn mening zijn er wel degelijk verschillen tussen de LPF en de PVV.
Pim Fortuyn was dood toen zijn erfgenamen er een bende van maakten en Balkenendes eerste kabinet ten val brachten. Geert Wilders, nog altijd onbetwist leider van zijn beweging, is springlevend. Voorlopig laat hij het helemaal niet tot een kabinetscrisis komen, al was het maar om zijn achterban te laten zien dat hij geen wegloper is. De oppositie doet alsof het kabinet in zwaar weer terecht is gekomen door alle affaires van de PVV kabinetsleden. Maar het lijkt erop dat de VVD-CDA-coalitie juist van de heibel kan profiteren.

In ieder geval zal Wilders zich de komende maanden koest moeten houden, want wie zich laat voorliegen door een ontuchtpleger en hem vervolgens uit politiek opportunisme laat zitten, moet over anderen niet te hard van de toren blazen. Voor de VVD en het CDA betekent dat: een volgzamere gedoogpartner.
Maar wat betekent dit nu voor de trouwe PVV achterban?  De overgrote meerderheid van zijn kiezers lijkt het hem vooralsnog allemaal te vergeven. Voor veel van zijn aanhangers is Wilders door de heibel in zijn fractie alleen maar menselijker geworden, want Geert blijkt ook “maar een mens” te zijn en mensen maken immers fouten.
Gezien de affaires van de afgelopen weken is mij het wel duidelijk geworden dat de PVV niet op deze voet verder kan. Wilders trekt binnen zijn partij aan alle touwtjes, en het lijkt mij onmogelijk dat hij al zijn mensen uit de PVV fractie op de vingers kan kijken. Vroeger of later zal de PVV op een andere manier georganiseerd moeten worden. Kamerleden zullen meer de ruimte moeten krijgen, en de partij zal opener moeten worden naar de media. Kortom: Wilders zal macht uit handen moeten geven. Maar helaas is er over deze kwestie een grote interne discussie gaande binnen de PVV fractie. Vorige week lekten namelijk twee interne notities uit: een van het opstandige Kamerlid Hero Brinkman, en een van Wilders’ rechterhand Martin Bosma. (Te downloaden op de site van Een Vandaag)

Een paar punten:

Zonder invloed van leden raakt de fractie geisoleerd en verstard, meent Brinkman. In de huidige fractie ziet hij geen opvolger voor Wilders klaarstaan: ,,Wie moet Geert opvolgen? Laten we eerlijk zijn, binnen de fractie hebben we hier geen acceptabele vervanging voor, ik voorspel dat binnen de kortste keren de boel a la de LPF uit elkaar gaat vallen.”

Fractielid Martin Bosma wil van democratisering niets weten. Volgens Bosma gaan leden de fractie dan ‘vertellen dat de islam heus wel een godsdienst is en dat twee paspoorten best wel aanvaardbaar zijn’. ,,Infiltraties zullen aan de orde van de dag zijn”, aldus Bosma in een tegennotitie waarover Eenvandaag ook bericht.

Het Eenvandaag-opiniepanel ondervroeg 2500 PVV-kiezers. Een duidelijke meerderheid van 57 procent is het met Brinkman eens dat de partij democratisch moet worden. Voor 37 procent hoeft dat niet.

Overigens vindt Brinkman dat niet iedereen zomaar lid mag worden: ,,Leden van de partij die er rechts-extremistische of ook links-extremistische denkbeelden op nahouden, kunnen in de beeldvorming een gevaar opleveren.”
Volgens Bosma raakt de PVV ‘gehandicapt’ als ze leden toelaat. Dan is de partij electoraal niet wendbaar genoeg. De ledenstructuur hangt dan ‘als een molensteen om de nek’.
,,Een jongerenclub? Alsjeblieft niet” schrijft Bosma over de wens van Brinkman om ook een jongerenorganisatie op te richten. ,,Dan zullen allerlei niet-volwassenen namens de PVV op de televisie verschijnen en dingen gaan roepen waar we geen enkele invloed op hebben.”

In de beeldvorming is de PVV een ‘one issue’ partij. Brinkman verwijt Wilders dat hij het vrijwel uitsluitend over de islam heeft. Hij wil een open discussie over de vraag hoe de PVV omgaat met de islam.

Brinkman noemt het mediabeleid van de fractie ‘ronduit knechtend’. Kamerleden moeten nu voor elk mediaoptreden toestemming vragen aan vice-fractievoozritter Fleur Agema. Hij vindt dat ze tenminste over hun eigen beleidsterrein vrij het woord moeten kunnen voeren. ,,Van belang is dan ook dat eenieder duidelijk op de hoogte is van de eigen portefeuille”, schrijft hij.

Het blijft dus intern rommelen binnen de PVV. En als ze sterker uit deze affaire wil komen en zich blijvend wil vestigen in het Nederlandse politieke landschap, zal Wilders toch een deel van de regie uit handen moeten geven.
Voor Wilders is het in ieder geval een duivels dilemma. Want als hij een gedeelte van zijn macht uit handen moet geven, zal hij meer tegenspaak moeten dulden en dat zal hem onzeker maken. Het is dan ook niet uit te sluiten dat zijn partij op een lange termijn vast zal lopen. En dit zullen vragen zijn die Wilders op dit moment slapeloze nachten zullen bezorgen.

Maar in ieder geval bestaat de PVV nog, en kan links Nederland blijven lachen.

P.s. Jan Willem heeft gesolliciteerd bij de PVV: *KLIK*

 

Maikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s