En wéér een talentenshow….

Wie herinnert zich nog de beelden van Jim en Jamaï op het bordes van het Krasnapolsky hotel?
Ik doel hierbij op de eerste serie van Idols. Heel Nederland stond op zijn kop door twee zweterige pubers die een deuntje konden zingen.  En ik moet toegeven dat ik het met veel interesse heb gadegeslagen.
Na deze eerste serie volgden er een hele rij aan zogenoemde “talentshows.”
Zoals Starmaker, Sterretje gezocht, Move like Michael Jackson,  Popstars,
X Factor, alle “Op zoek naar….” edities, So you think you can dance en ik zal er waarschijnlijk nog een stel vergeten.

Sindskort kunnen we er een nieuwe talentshow aan toevoegen; The Voice of Holland. En toen ik dit hoorde had ik direct mijn bedenkingen, want eerlijk gezegd word ik er een beetje moe van. Maar daar ik van muziek en zingen houd, ben ik het toch maar gaan kijken.
The Voice of Holland; een talentenshow zoals elk ander, alleen met dat ene kleine verschilletje. Bij The Voice zijn het zogenoemde blinde audities. Je zet een paar juryleden op een ronddraaiende stoel met de rug naar het podium, en verder heb je nog een zingend persoon nodig die zo gek wil zijn om te auditeren.
Als de stem goed genoeg is, rammen ze op een knop en ze kunnen de persoon op het podium zien.
Een simpel maar doeltreffend concept: The Voice of Holland is geboren.
Het heeft vooral een enorme vlucht genomen na de auditie van Ben Saunders.
Hierna verscheen hij in bijna elk televisieprogramma dat aandacht aan The Voice of Holland besteedde. Alle volgers waren lyrisch, en hij werd direct in een favorietenrol gehesen.
Persoonlijk vond ik de auditie erg goed, maar sommigen hadden superlatieven tekort. Hij heeft inderdaad een goede uitstraling en een redelijk goede stem, maar om hem nu “absurd goed” te noemen vind ik lichtelijk overdreven.

 

Op dit moment is het een redelijk populair programma. Maar als je het simpel bekijkt is het een doodgewone talentshow. Niet meer en niet minder. Echter lag het niveau bij de auditierondes al stukken hoger dan andere zang talentenshows , en maakt The Voice of Holland bij de liveshows gretig gebruik van diverse sociale media.
Vooral Twitter stroomt op de vrijdagavonden helemaal over door mensen die hun commentaar leveren via hashtag #tvoh. En Winston Gerschtanowitz ontpopt zich elke vrijdagavond als een ware social media strateeg. Ik vind het verschrikkelijk! Maar goed, wie ben ik.
Ik moet toegeven dat ik de auditierondes van The Voice of Holland erg leuk vond om naar te kijken, maar nu de live shows begonnen zijn vind ik het stukken minder interessant worden. Dit komt, omdat het nu een talentenshow is zoals elke andere talentenshow. Het onderscheid zich niet meer van de rest, en dat is jammer. Ook vraag ik me af, wat er met de winnaar van The Voice of Holland gaat gebeuren. Hij of zij zal waarschijnlijk een nummer 1 “hit” scoren, maar daarna? Want wat is er gebeurd met Boris Titulaer, Meike Hurts, Christon Kloosterboer, Floortje Smit, Nikki Kerkhof, Ferry Doedens, Dewi Pechler, Sharon Kips, Jaap van Resema en Charlene Meulenberg? Allemaal ooit succesvol in het programma Idols en X Factor. De overige shows heb ik maar buiten beeld gelaten, want anders werd het lijstje nog groter.
Maar gelukkig zijn er wel personen die er een beetje roem aan over hebben gehouden. Lisa Loïs doet nog wat dingetjes, en Jim en Jamaï doen hun kunstjes in de musicalwereld.
Maar nee, voor mij hoeft het niet meer. En nu Wiep Laurenssen The Voice heeft moeten verlaten, is het voor mij helemaal een verloren zaak. Het oog wil namelijk ook wat.

De beste auditie blijft voor mij nog steeds Boris in de Idols series. Helaas heeft hij niet de mentaliteit om het in de commerciële muziekwereld te redden. Maar potentie heeft hij zeker! Ik ben benieuwd wat de volgende talentenshow zal zijn? Maar voor mij hoeft het niet meer……


4 thoughts on “En wéér een talentenshow….

 1. Oh, ik geloof wel dat het erg leuk is om zo’n uitzending bij te wonen. Echter ben ik persoonlijk een beetje klaar met wéér een talentenshow, en ik had er groot vertrouwen in dat dit een andere talentenshow zou worden. Helaas mocht het niet zo zijn.
  En we kunnen ook weer een nieuwe X Factor verwachten. Denken die mensen dat ze nou écht allemaal door gaan breken? Voor mij zijn het eendagsvliegen, een enkele uitzondering daargelaten.

 2. Boris wil zelf ook niet meer de commercie opzoeken..
  Hij is nog heel bekend voor degene die hem in de jazz wereld volgt en treedt nog erg vaak op.
  Ferry Doedens heeft het net zo ver geschopt als Davy die bij the voice meedeed, allebei zaten ze bij de laatste 18 en dat was het einde van dat..
  Wel is Ferry nu elke dag te zien op tv.. dat was waarschijnlijk niet gebeurd als hij niet mee had gedaan 😉

  Maar verder heb je totaal gelijk hoor! Idols I was nog leuk, de rest wat volgde was 1 pot nat. Waar ik me vooral aan erger is dat het bij programma’s als popstars draait om de slechte audities.. NEGEN auditierondes worden er uitgezonden en ze laten de slechtste van de slechtste zien.. oh ja, in 1 minuut komen ook nog de winnaars erin voor.

  Bij The Voice vond ik inderdaad de auditierondes top.. echt leuk om te zien.
  Verder ligt het niveau echt wel hoog als je het vergelijkt met bijv Popstars en de samenwerking met artiesten vind ik ook een goed iets bij dat programma.

  Ik ben zelf naar de 1e liveshow geweest en ja.. het gaat uiteraard hetzelfde qua stemmen enzo, maar toch vond ik de sfeer die er hing en het muzikale vermaak wat ik die avond kreeg erg leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s