Tien voor taal

Balansbandje, bestuursobesitas, dreigtweet, knetterrechts, 
Dit zijn de 10 woorden die op de nominatie staan als het woord van 2010.

Bij deze geef ik toe dat ik ontzettend gek ben van taal. Zolang als ik het me al kan herinneren, vind ik het lezen van een boek geweldig en vind ik het interessant om naar andere talen te luisteren en ze te leren.
Op school kon ik ook niet genoeg krijgen van de diverse talen, en cijfermatig viel het me tegen als ik niet minimaal een 8 haalde. De leraren zeiden dan ook dat ik een talenknobbel had, en ik leer het ook erg makkelijk.
Dat in tegenstelling tot de exacte vakken. Dat vond ik dramatisch, en ik was blij als ik een 6 haalde voor wiskunde. Achteraf vreemd dat ik geen Taal- en letterkunde ben gaan studeren, maar soms rolt het carrière balletje anders dan je gepland hebt. 

Ik ben trouwens een van die personen die een redelijke hekel heeft aan zogenaamde  BrE3ZaH TaAl dat vooral wordt gebruikt door jongeren op het internet. De Nederlandse taal geraakt door zulke randverschijnselen in een steeds groter neerwaartse spiraal, en ook de anglomanie wordt steeds heviger. In sommige gevallen is dat logisch, in veel anderen helemaal niet, en dan doel ik op anglomanie. Achter Breezertaal zit geen enkele logica, en behoort keihard uitgeroeid te worden. Ook al is het misschien een subcultuur. Maar een subcultuur die er zulke “taal” op na houdt moet maar een eigen land op gaan richten. Dit is mijn bescheiden mening.
Soms zie ik het ook op Twitter voorbij komen, en dan onderdruk ik de behoefte om die persoon direct te blocken en te “ontvrienden.” Want ook het woord “ontvrienden” is tegenwoordig een hip woord.
Zo is het vandaag Nationale “Ontvriend Dag” en mogen we naar hartelust de bezem halen door onze vriendenlijstjes op Twitter, Hyves of Facebook.
Eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer, door al die nieuwe woorden die opduiken.

Zo heb ik gisteren weer een aantal nieuwe woorden geleerd. Gisteren werd ik namelijk uitgescholden voor PINO. Nou kon ik hier wel om lachen, want het is beter uitgescholden te worden voor een blauwe vogel met een irritante stem dan dat mij een of andere ziekte naar mijn hoofd wordt gegooid.
Maar daar sloeg ik de plank toch volledig mis. Het was namelijk afgeleid van het oh zo populaire programma Oh Oh Cherso. Nu geef ik toe dat ik het een verschrikkelijk programma vind, en misschien een van de weinigen ben geweest die dit niet gezien heeft. Maar ik ben dus een PINO en als ik het in die context moet zien, kan ik dit oppakken als een compliment.
Ik heb nog meer woorden geleerd, zoals woknok, plork en nog een stel die ik al weer vergeten ben.
Deze afkortingen vind ik dan wel weer grappig, maar gisteren zag ik op tv dat het woord “daggeren” ook afgeleid zou zijn van het Oh Oh Cherso. Dat is echter niet waar. BNN heeft hier al geruime tijd geleden aandacht aan besteed en niet alle roem moet naar die nep Haagse serie gaan. 

Maar wat vind ik het woord van 2010? Ik zit te twijfelen tussen twee woorden, en dat zijn: bestuursobesitas en gedoogregering. Deze beide woorden zijn gezien het huidige politieke klimaat, actueel en hebben de potentie om te blijven. Ook vind ik het woorden die lekker klinken. Maar als ik écht een keuze moest maken, dan zou het toch bestuursobesitas worden.
Ik vind het een mooi woord, en politiek gezien ben ik ook van mening dat dit aangepakt mag worden.

Maar ik ben ook benieuwd naar jullie mening, en heb daarom een poll gemaakt waar op de woorden gestemd kan worden. En eventuele motivaties zijn natuurlijk  van harte welkom!

One thought on “Tien voor taal

  1. Pingback: Tweets that mention Tien voor taal « De visie van Maikel -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s