Vaarwel Hyves

Ik heb sinds 12-04-2006 een Hyves account, en heb dat genomen omdat social media mij altijd heeft geïnteresseerd en veel vrienden en kennissen het ook hadden.
Hyves was in die tijd “booming” en het was in de mode om elkaar te “krabbelen”, te “spotten” of te “buzzen”.
Afspraken in je vrije tijd, en feestjes werden aangekondigd via Hyves.
Hipper kon gewoon niet!

Maar toch heb ik besloten om mijn Hyves account op te heffen.
Dit ga ik doen, omdat ik Hyves op dit moment erg achterhaald vind en het bereik via deze netwerksite steeds minder wordt.
Nu hoor ik je denken dat Hyves toch een ledenaantal heeft van ruim 8 miljoen gebruikers. Maar zoals algemeen bekend zijn veel van deze gebruikers al de adolescentie ontgroeid , (wat betekent dat hun account “dood” is, omdat ze Hyves niet meer gebruiken) of het zijn jongeren waar ik me absoluut niet mee associeer.

Verder maak ik al lange tijd  gebruik van Twitter, en ik merk dat mijn interesse in traditionele netwerksites aanzienlijk minder groot wordt, naarmate ik Twitter meer gebruik.
Ik vind het erg boeiend om te zien hoe het gebruik van Twitter de laatste tijd zo explosief groeit. Voor veel mensen is Twitter gewoon een dienst waarmee je een bericht van 140 tekens (een tweet) de wijde wereld in kan sturen, en de berichten van de mensen die je zelf interessant vindt kan ontvangen.
De simpele vraag van Twitter is: “What are you doing?” Twitter werkt mede daarom op een andere manier dan oudere social networks. In tegenstelling tot profielsites wordt je “status” niet bepaald door hoeveel vrienden je hebt, maar door waar je eigen interesses liggen en vooral door wat je te melden hebt.
Ook  is Hyves sinds de oprichting in 2004 nauwelijks gewijzigd, terwijl het gebruik van Twitter sinds de oprichting in 2006 sterk is ontwikkeld en elke dag continu evolueert. Ook is Twitter is erg laagdrempelig; door alleen in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord (er bestaat geen uitgebreid profiel) kan je berichten sturen naar iedereen die geïnteresseerd is in wat je doet.
Twitter is overigens wat betreft het privacybeleid ook een stuk laagdrempeliger en gebruikersvriendelijker dan Hyves. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat je op Twitter zet. Dat doe je natuurlijk ook met Hyves, (en Facebook) maar dan zijn deze netwerkwerksites stukken minder interessant voor de gebruiker.
Hoe hard Hyves en Facebook ook proberen om het succes van Twitter te evenaren, of om er een graantje van mee te pikken, het zal niet lukken tenzij je er in mee gaat. Twitter zal mijns inziens alle social networks inhalen wat betreft activiteit. Het zal dé applicatie of zelfs een soort protocol worden waarmee iedereen deelt wat er actueel is. Daarmee is Twitter geen concurrent van Hyves of Facebook, maar veel meer van SMS en E-mail.

Maar goed, het begint nu wel een heel erg pró Twitter verhaal te worden en dat was eigenlijk niet mijn insteek want ik maak nog wel degelijk gebruik van een netwerksite en dat is Facebook.
Daar ik echter mijn gegevens  niet meer had, heb ik een nieuw Facebook account aangemaakt dus iedereen is vrij om zich aan te melden. Ook mijn blogs worden direct gelinkt naar Facebook, en dat ziet er een stuk strakker uit dan op Hyves.
Een andere punt waarom ik Hyves wil verwijderen is het feit dat TMG besloten heeft om Hyves te kopen.
Daar ik zo weinig mogelijk met De Telegraaf te maken wil hebben, is dit voor mij hét ideale moment om mijn Hyves account te verwijderen.
Ik heb mijn “Hyves vriendjes” op de hoogte gesteld, en ze krijgen van mij even de tijd om mij te volgen op Twitter of Facebook. Dit, omdat ik veel vaste lezers van mijn Blogs heb die rechtstreeks worden doorgelinkt naar Hyves.
En er bestaan inderdaad nog personen op Hyves die geen Twitter hebben, en anders kan je ervoor zorgen dat je een mail ontvangt als er weer een nieuwe blog online komt. Dus de keuze is reuze.

Ik zeg: Vaarwel Hyves en opnieuw Welkom Facebook

 

 

 

 

6 thoughts on “Vaarwel Hyves

 1. Pingback: Vaarwel Hyves Part II « Maikel1980's Blog

 2. Ik heb een zooi netwerksites onder kiezen gekregen en heb er nog steeds: Netlog, Hyves, MySpace, Facebook, Last.fm en Twitter. Netlog heb ik tijd geleden verwijderd, besteedde er geen tijd meer in, had er een stalker die me nu gevolgd is tot in mijn klas toe (daar heb ik het nu niet over). Hyves heb ik gisteren gewist.. Je vraagt je vast af wat een Vlaamse op hyves doet, ik heb het aangemaakt om een beetje in contact te blijven met m’n peetvader (Nederlander) die vaak in Engeland zit voor z’n werk. Dat was de enige reden, maar die heeft ondertussen (onder dwang van m’n tante ;)) facebook aangemaakt en nu kunnen we daar gezellig kletsen. MySpace heb ik net gewist, was vergeten dat ik het had. Deed er niets meer mee. Last.fm moet ik ook nog deactiveren :).
  Ik ben denk ik wat ouder, volwassener geworden voor deze netwerksites (klinkt vast gek voor je ;)) maar twitter is number 1 hier. Denk er zelf over om m’n facebookaccount ook op te zeggen, maar ja dan verbreek ik contact met heel veel mensen, en dat is ook drastisch natuurlijk. Dus ik hou het ook maar even op facebook en twitter. Het is makkelijk, je bepaalt zelf wie je volgt of wie je als vriend aanvaardt maar toch is het zo verschillend.
  Ik vind twitter leuker, net iets vrijer, maar dat heeft eerder te maken omdat je dan tegen ‘vreemden’ praat 🙂

  x

 3. heb sinds een half jaar ook geen hyves meer en sinds 2 maanden facebook verwijderd. Tja waarom. Omdat ik me meer ergerde aan mensen die alles in hun www zetten. Geziek gezeur gezever…..
  Daarbij vind ik de contacten die ik nu met twitter heb wat echter.

  • Ja, heb je op zich een punt. Maar die WWW’s doe ik niet aan. En Twitter is ook veel échter, maar vind het af en toe wel leuk om wat foto’s etc te delen met vrienden en bekenden.
   En je moet gewoon kijken wie je toelaat op je Facebook. Hyves sloeg nergens meer op. En zal het ook niet missen.
   Maar Twitter is inderdaad échter, en ook persoonlijker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s