Harry Mulisch mag de hemel gaan ontdekken

 

Harry Mulisch is definitief verleden tijd. De groot schrijver is gisterenavond op 83 jarige leeftijd overleden. De man die graag chemicus wilde worden, en nog ooit de Nobelprijs wilde winnen is geëindigd als  een groot schrijver maar zonder Nobelprijs.
Maar op zich mag er niet geklaagd worden. Harry Mulisch heeft vele literaire prijzen gewonnen, echter de Nobelprijs ontbreekt. Ondanks dat er in 2007 op zijn 80 jarige verjaardag  op de Frankfurter Buchmesse in elke toespraak door een andere internationale uitgever werd geroepen dat het tijd werd Mulisch de allergrootste literaire prijs te geven: „Stockholm do you hear us?” Maar even prangend was de vraag wanneer Mulisch de pen weer ter hand zou nemen. Hij reageerde beleefd, maar bleek een uurtje later bij een glas rode wijn geen grote plannen meer te hebben: „Ben je gek? Ik doe toch gewoon lekker waar ik zelf zin in heb?” Dat was een gevleugelde uitspraak van de man, die ik heb bewonderd om zijn werken en om zijn toch wel aparte voorkomen.
Als de man op tv was, zat ik altijd geboeid te luisteren. Hij straalde een rust uit, en op een of andere manier intrigeerde hij mij.

Mulisch gold  al jaren als een van de ‘grote drie’ van de naoorlogse Nederlandse literatuur, samen met Gerard Reve en Willem Frederik Hermans.
Ik ben Mulisch gaan volgen nadat ik het boek “De Aanslag” had gelezen. Een boek dat ook direct een van  de succesvolste romans werd van die tijd. De Aanslag is later verfilmd, en heeft terecht een Oscar gewonnen.
De kroon op zijn werk was toch wel het kolossale De ontdekking van de hemel, dat hem in de internationale pers vergelijkingen met Homerus opleverde. Sinds dat boek ook in Duitse en Engelse vertaling een groot succes werd, dook Mulisch steeds vaker op in de favorietenlijstjes voor de Nobelprijs.
Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Zijn laatste boek is “Siegfried” geworden, waarin hij Hitler neerzette in een absoluut fictie verhaal.
Harry Mulisch zal de de geschiedenis in gaan als een van de grootste schrijvers die Nederland ooit heeft gekend.

 

Interview met van Dis

2 thoughts on “Harry Mulisch mag de hemel gaan ontdekken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s