Zelfmoord enzo….

De kleine blonde dood is dood. Beter bekend als Antonie Kamerling, en voor de die-hard GTST fans ook bekend als “Peter Kelder.”

Vanmorgen bereikte mij het nieuws door middel van Twitter. Daar er nog geen bronvermelding bekend was, hoopte ik dat het niet zo zou zijn. Een klein half uur later kwam zijn zwager Albert Verlinde met het nieuws naar buiten dat het wel degelijk waar was, en dat de doodsoorzaak zelfmoord betrof.
Persoonlijk vond ik Antonie Kamerling een leuke acteur, en hij was ook een fervent Twitteraar. Hoe later het werd, hoe vager zijn tweets. Ik wens zijn vrouw en kinderen veel sterkte toe!

En dit is de eigenlijke reden voor het schrijven van deze blog. Het heeft mij uitermate geïrriteerd dat er direct personen klaar staan om deze zelfmoord te veroordelen, want hij laat immers twee kinderen en een vrouw na. Is dit egoïstisch en laf? Is het überhaupt egoïstisch en laf als je zelfmoord pleegt?
Ik vind van niet.

Het menselijk brein blijft een fascinerend en complex iets. De een denkt in hokjes, en de ander denkt “out of the box.” De een is intelligent, en de ander is weer heel erg creatief. En zo kan ik wel meer contradicties opnoemen. Dit wordt dus allemaal aangestuurd door die twee hersenhelften die zich in je hoofd bevinden.
Maar op een of andere manier bestaan er dus personen die het wél kunnen bevatten dat je een gebroken been hebt; maar er geen begrip voor op kunnen brengen dat er in de eerder genoemde hersenhelften iets niet in orde is??
Ik noem het voor het gemak maar even “depressiviteit.”

En depressiviteit is een vervelend iets. Je voelt je lusteloos, nutteloos, onbegrepen en overbodig. Het is lastig uit te leggen wat er in je omgaat als je in een depressie zit. Maar dat het geen pretje is, staat buiten kijf. Een oplossing zouden antidepressiva en een stel goede psychologen kunnen zijn, hoor ik je nu denken. In veel gevallen helpt dit, maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel.

Het heeft mij persoonlijk verdrietig gestemd dat er personen zijn die zó kortzichtig zijn, en ik denk dat ze alleen zo reageren omdat ze zelf met persoonlijke issues/trauma’s zitten.
“Er is altijd een uitweg” zag ik veel voorbij komen op Twitter.
Ja, de enige uitweg voor sommige mensen is de dood.
En hier is écht wel over nagedacht door personen die suïcide hebben gepleegd. Want je laat niet “zomaar” je vrouw, kinderen, familie en vrienden achter.
Dan ben je ziek. Écht ziek, en helaas is dit niet te verhelpen met 6 weken gips…….

Liefs,

Maikel.

Advertenties

20 thoughts on “Zelfmoord enzo….

 1. Pingback: Licht achter de horizon…. « Maikel1980's Blog

 2. Heb jij in de psychiatrie gewerkt?

  Mooi blogje, helaas is het in deze tijd nog steeds vaag en raar als je het over dit soort ziektes hebt!!! Ik adviseer altijd om een dagje mee te lopen in de psychiatrie. De mensen die roepen en denken dat het respectloos is als mensen zelfmoord neigingen hebben of het zelfs plegen……. komen er dan geheid op terug!!

 3. Hoi Maikel,

  We volgen elkaar sinds 2 dagen op twitter, maar ik ben zo druk dat ik nog steeds niets tegen je gezegd heb. Nu ook kom ik net thuis van de bridgeclub. Toch moet ik even reageren op je prachtige blog. Het is nl. in één woord uit mijn hart gegerepen, ik zie zoveel onbegrip voorbijkomen op twitter. Depressie, een èchte depressie, is een aandoening en wordt niet veroorzaakt door een megadip. Het is een chemische reactie in je hersenen zoals Jan Rot blogde, je bent ziek, echt ziek. Tweeps die dan roepen dat Antonie egoistisch was weten echt niet wat ze zeggen. Alsof t niets is om je lieve vrouw en kinderen achter te laten. Geloof maar dat die jongen diepongelukkig was en er mee geworsteld heeft tot op het laatst. En zoals ik al op twitter zei, wees maar blij dat je t niet kunt begrijpen want dat zou betekenen dat je ook die uitweg wilt volgen, en die wìl je niet volgen.

  Het was echt een verademing dat jij Maikel het wel begrijpt en het zo mooi opschreef. Ik zou maar een hysterisch oud wijf zijn; bovendien kun je niet in 140 tekens zoiets ingrijpends uitleggen. Ik begrijp de vele unfollows van vandaag heel goed.

  Dank Maikel dat je dit zeer zeker mede namens mij hebt geschreven.

  Welterusten en tot tweets,
  Ellen

 4. Maikel
  Mooi geschreven!
  Om even op jou woorden terug te komen :

  “Er is altijd een uitweg” zag ik veel voorbij komen op Twitter.
  Ja, de enige uitweg voor sommige mensen is de dood.
  En hier is écht wel over nagedacht door personen die suïcide hebben gepleegd. Want je laat niet “zomaar” je vrouw, kinderen, familie en vrienden achter.
  Dan ben je ziek. Écht ziek, en helaas is dit niet te verhelpen met 6 weken gips…….

  Helemaal waar,het is alleen heel jammer dat er mensen zijn die dat niet begrijpen en gelijk hun oordeel klaar hebben.
  Maar goed dat is alleen maar jammer,als andere het niet begrijpen.
  Erg is dat het helaas zover komt dat sommige mensen alleen nog maar deze uitweg zien.

  Om even de woorden van mij dochter @DanielleDiane84 te gebruiken:
  Je zorgen voor de dag van morgen zijn de dood voor je leven vandaag, geniet van ieder moment voor je er niet meer bent RIP Antonie Kamerling

  Liefs Diane

 5. Jeetje jongen, mooi stukje weer.. Niemand mag oordelen over een ander zijn / haar gevoelens. Ik weet gelukkig zelf niet hoe het is om een depressie te hebben, daarom misschien, snap ik bepaalde dingen niet. Op dit moment denk ik veel na waarom iemand zijn leven opgeeft terwijl mijn vader de strijd lijkt te verliezen aan die K. ziekte.. Toch zal ik iemand niet veroordelen om de keuzes die ze maken.. Ik hoop alleen dat de rust terug komt in zijn hoofd en dat Isa en de kids het een plekje kunnen geven…

 6. Tsjah, als klein meisje lag ik in bed en hoor mijn moeder ineens roepen: “Als jullie mij zoeken, ik lig in de tuin, ik spring van het balkon” Een moeder die niet meer naar buiten durfde, mijn vader die niet meer aan het werk mocht. Alles in grijstinten zien, de vogeltjes niet meer willen horen enz enz.. Na anti-depressiva van de dokter te hebben gekregen ging het weer goed. Vorig jaar kreeg mijn moeder een oproep van de huisarts om haar medicijngebruik te bespreken. Ze slikte maar één capsule op een dag. Huisarts vond dat ze er wel mee kon stoppen. En ja, het ging goed.. voor vier maand in elk geval.. Vorig jaar September begon het opnieuw. Huisarts had spijt dat ze mijn moeder ermee had laten stoppen, omdat ze dus het stofje serotonine mist. Nu heeft ze de medicijnen weer gekregen en gaat het super met haar!

  Mensen oordelen zo snel.. zet een knop om, kijk naar buiten de zon schijnt.. kijk om je heen hoe slecht andere mensen het hebben! Dát helpt niet!! Het is geen gebroken arm, je kunt het niet zien, maar het is er wel.. Een ‘sluipmoordenaar’ noem ik het weleens.. Je ziet het niet, maar het ligt op de loer! En geloof me, het is zo ontzettend moeilijk..

  • Lieve Miranda,

   Fijn dat het nu iets beter met je gaat. Er zit inderdaad nog een taboe op personen die suïcidaal zijn. En wat je zegt; “naar buiten kijken, want de zon schijnt” helpt bij zulke personen niet.
   Het is erg, maar anno 2010 valt er voor sommige mensen nog veel te leren.
   Veel sterkte!

   Liefs,

   Maikel.

 7. we leven anno 2010 en nog is er blijkbaar weinig kennis beschikbaar bij mensen over psychische ziekten.
  wie ooit een klinische depressie heeft meegemaakt, weet dat het een wonder mag heten als je daar ongeschonden en levend uit komt.

  Ik ben niet zo’n tvkijker, maar deze acteur ken ik nog wel en waarom hij is blijven hangen, is juist vanwege zijn natuurlijke persoonlijkheid.
  Het kan niet anders of ook zijn kinderen zijn in die no nonsense sfeer opgegroeid en het laatste wat ik ze toewens is onbegrip vanuit de omgeving en misschien nog wel erger vanuit de media.

  • Dank je wel voor je reactie. Het was mij vooral te doen om het feit dat er veel mensen zijn die depressiviteit en suïcide niet snappen.
   Antonie Kamerling heb ik als acteur wel gevolgd, omdat ik fan was van de serie All Stars.

 8. Bedankt voor je blog, de tranen schieten me weer in de ogen, ik vind het zo sneu, joh!
  Voor t hele gezin, zulke goeie mensen. En Antonie was echt OK en nu is ie dood en dat is kut!

  • Hoi Jan Herbert,

   Dat je overlijd dat is een feit. Allen wanneer en hoe is een vraag. Het is altijd kut als er iemand overlijd die je lief hebt, of die je inspiratie biedt. Maar hoe vervelend het ook is; het is beter dan met een gebroken ziel te blijven rondlopen.

   Maikel.

 9. Ik ben zelf depressief geweest, heb zelf zelfmoord willen plegen dus ik kan me heel goed indenken hoe zo’n man zich gevoeld moet hebben..

  Maar de andere kant ken ik ook, de vader van mijn beste vriendin en haar broertje heeft zijn polsen doorgesneden en zij waren het die hem vonden..

  Ik weet wat het nu, jaren later, nog steeds met hen doet en snap dan ook wel waarom mensen het egoistisch noemen.
  Het lijkt heel egoistisch, er blijven mensen achter die veel verdriet hebben en er misschien nooit meer overheen komen…

  Mensen kunnen zich meestal alleen maar inleven in dingen die ze zelf hebben meegemaakt.. Of inleven in wat ze voor zich zien.. Niet in de gedachten van zo’n man, wat hij gevoeld of gedacht moet hebben, wat zijn redenen zijn geweest..

  Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden omdat zij het waarschijnlijk ook nooit zullen weten en misschien ook wel nooit kunnen verwerken.
  Want zij hielden wél van hem.. zij zagen hem als #hero want dat was hij letterlijk en figuurlijk. Alleen kon hij het zelf niet….

  Rust in vrede Antonie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s