Verstand of gevoel?

Soms baal ik redelijk van mezelf. En dit mag ik wel een understatement noemen.
Zoals ik al eerder heb aangegeven denk ik veel na. Ik ben een denker, en in mindere mate een doener.
Ik denk soms uren achter elkaar na over de meest idiote zaken. Dit kan verschillen van domme baal momenten over het weer tot en met de walvissenjacht in Japan. Dit is vooral s’avonds en s’nachts.
Sowieso ben ik een persoon die maar weinig slaap nodig heeft. Maar de laatste tijd wordt het slapen steeds minder.
Ik houd me vooral bezig met persoonlijke zaken, en wat in mijn situatie verstandig zou zijn?
Mijn verstand of gevoel volgen? Daar ik een gevoelsmens ben, volg ik bijna altijd mijn gevoel. Mijn verstand stel ik dan ook vaak ondergeschikt aan mijn gevoel.

Gezien het feit dat er op relationeel gebied iets is veranderd, zijn er van diverse kanten de goede raadgevingen gekomen om het allemaal wat rustiger aan te doen.
Dat ik voorlopig de tijd voor mezelf moet nemen om zaken op een rijtje te zetten. “Even helemaal niks moeten, en me niet te veel bezig houden met stappen en het vrouwelijk schoon”. Ik zou namelijk niet goed alleen kunnen zijn, en dit zou dus hét ideale moment kunnen zijn om helemaal met mezelf bezig te zijn en me te richten op het verwerken van bepaalde zaken.

Dit klopt allemaal gedeeltelijk. Ik ben inderdaad iemand die niet graag lang alleen is. Lees: lang!
Nu vind ik het heerlijk om af en toe alleen te zijn en me soms gek te maken met mijn gedachten. Dit komt redelijk zelfdestructief over, maar voor mij zijn het weer punten die mij inspiratie brengen.
Zulke inspiratie dat ik weer kan schrijven. Hier ben ik redelijk aan verslaafd. Ik vind het fijn om mijn gedachten te ventileren, ze op te schrijven en te delen met anderen.
Het overgrote gedeelte van mijn lezers zijn objectie, volslagen vreemden voor me. En voor mij zijn jullie een soort uitlaatklep, waarbij ik mijn gevoelens kan uiten.
Het spijt me als je je nu gebruikt voelt.

Maar anyway, ik wil even bij het onderwerp blijven. Zou het verstandiger zijn om voorlopig alleen te blijven en me te richten op mezelf, om diverse zaken op een rijtje te krijgen?
Het frappante van dit verhaal is, dat veel goede raadgevingen worden aangedragen door personen die s’nachts naast hun eigen man of vrouw kruipen. Het zijn goed bedoelde tips, en het wordt uit liefde medegedeeld maar uiteindelijk sta ik er wel alleen voor. Ook al heb ik ontzettend veel goede en lieve vrienden om me heen.

Op dit moment heb ik helemaal geen behoefte om alleen te zijn. Ik heb ook geen behoefte om me te richten op mezelf.
Al zou dit misschien wel verstandiger zijn. Waar ik wel behoefte aan heb, is een lief persoon waar ik mezelf bij kan zijn, m’n frustraties kan uiten en delen, en waarbij ik mezelf op m’n gemak kan voelen.
Iemand waar ik leuke dingen mee kan doen, en die me de nodige afleiding kan geven. Een persoon waar ik lekker mee op de bank of in bed kan liggen, mee kan knuffelen, en die het niet erg vind om geen ellenlange gesprekken mee te voeren.
Iemand die me begrijpt en me accepteert zoals ik ben, en die me in mijn waarde laat.
Of ik dit écht ga doen, of misschien al zo’n persoon gevonden heb laat ik in het midden.
Ik weet in ieder geval wel dat ik mijn gevoel ga volgen!
Waarom? Omdat ik me hier fijn bij voel. Misschien niet het meest verstandige, maar ik ga mezelf niet onnodig pijnigen.

“Leef in ieder geval vandaag, alsof elke dag je laatste zou zijn!”
Misschien zouden meer mensen dit moeten doen? 

Liefs,

Maikel

7 thoughts on “Verstand of gevoel?

 1. Ik herken me in jou. Ook ik ben een denker, gelukkig heb ik er nu wel balans in. Maar wat je nu omschrijft, die periode ben ik ook doorgaan. Wat je naar verlangt heb ik ook lang naar verlangd.

  Ik zou je aanraden om toch eerst tijd voor jezelf te nemen, ik weet dat het niet evident is. 2 jaar geleden zijn er zaken gebeurd waardoor ik enorm in de knoei ben terecht gekomen en mezelf compleet heb verloren. Toen ben ik in een periode van enorm veel nadenken terecht gekomen. Ik heb mezelf compleet zot gekregen door veel te veel na te denken. Ik kan moeilijk exact zeggen wat ervoor heeft gezorgd dat ik meer balans heb gevonden. Ik ben hiervoor wel diep in mezelf moeten gaan kijken. De rust die ik nu gevonden heb is een gevolg van zelfvertrouwen, zelfkennis en vertrouwen in het leven. Ik geloof erin dat alles op zijn tijd komt en dat iets pas je pad kruist als je er klaar voor bent. Ik ben meer in het heden gaan leven en maak me geen zorgen meer om de toekomst. Wat bij mij ook soms hielp was van mezelf verplichten even te stoppen met nadenken, vaak weet je gevoel je een antwoord te geven en door teveel na te denken voel je dat niet goed aan.

  Bij mij is het ook wel dat doordat ik alles kwijt ben geweest dat ik nu veel beter kan relativeren, wat ook voor meer rust zorgt.

  Op vlak van liefde, als je zorgt dat je eerst van jezelf kan houden, jezelf kan accepteren en dat je in jezelf vertrouwt dan is een relatie veel mooier. Zo heb ik dat toch ervaren, nu ervaar ik mijn relatie heel anders dan vergeleken met mijn vorige relatie. In de periode dat ik zoveel moest nadenken heb ik zelf nog wel even kort eens een vriend gehad, maar als iets enkel voorkomt uit verlangen naar affectie dan loopt het meestal slecht af. Hier een blogje dat ik onlangs heb geschreven over mijn ervaring puur op liefdesvlak: http://bit.ly/dDfwEL Ik weet niet of je er iets aan hebt maar mss vind je het wel interessant om te lezen 🙂

  Al het nadenken en zorgen maken heeft trouwens volgens mij met ego te maken, als je dat kan loslaten kan je het nadenken ook loslaten en meer met je gevoel leven. Osho heeft hier veel interessante boeken en teksten over. Het boek “the empty boat” van hem heeft mij geholpen om dingen in te zien en los te kunnen laten, het is stof tot nadenken, maar het heeft mij geholpen mijn hoofd te kunnen leegmaken. Het is wel een beetje raar geschreven maar als je het wilt kan ik het e-book je mailen :), het boek is wel in het engels.

  liefs,
  Stephanie

 2. Heeey Maikel.
  Ik herken me hier zo wel in. Veel vrienden van me zeggen dat ik de ware ooit wel een keer zal tegenkomen en dat ik niet moet op zoek gaan enzo, dat ik nu gewoon aan mezelf moet denken. Maar ik verlang ook naar iemand waarbij ik me goed kan voelen, gewaardeerd en geliefd op een manier die je vrienden je niet kunnen geven.

  Je zei op Twitter dat je over dezelfde persoon droomt, toen ik suggereerde dat je misschien verliefd was, zei je dat die persoon nog maar enkele weken in je leven is en dat er twijfels zijn. Als ik dan je blog lees, merk ik dat je graag iemand wil liefhebben. Dat is goed, maar ga je er niet aan vastklampen, want dan kun je lelijk verschieten. Volg je gevoel met verstand. Laat het rustig groeien en overhaast niet. Alles komt goed.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt 🙂

  x Eva D.

  • Hoi Eva,

   Bedankt voor je reactie. Ondanks mijn mijn gedachtengangen, verlies ik nooit de werkelijkheid uit het oog. Hiervoor denk ik téveel na over diverse zaken. Gevoel van verliefdheid zal ik dan ook niet snel hebben. Ik ben sowieso geen persoon die snel verliefd word op iemand, of het moet wel een heel bijzonder iemand zijn.
   Eerlijk gezegd kan ik dit er ook niet bij hebben. Ik krijg het straks erg druk met werk en school (journalistiek) en wil me dan ook volledig op gaan storten. Een verliefdheid, of relatie past daar voorlopig niet bij.

   Maar gevoelens kun je vaak niet onderdrukken, en vooral gevoelens van verliefdheid zijn erg moeilijk. Maar dat is nu niet van belang. En jij bent nog jong genoeg, dus er komt echt wel iets op je pad!

   Liefs,

   Maikel

 3. Prima geschreven, Maikel! Prima geschreven door een prima schrijver. We zijn jaloers.

  Om nog even OT te zijn: gevoel > verstand. Volg je je verstand niet, zul je misschien wat pijnlijke dingen meemaken. Maar pijn blijft niet voor altijd. Daarentegen, als je je gevoel niet volgt, zul je altijd spijt hebben van de acties die je misschien niet hebt gedaan, ondanks de tegenstribbeling van je verstand. En helaas is spijt, wel voor altijd.

  Hein
  Catenaccio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s