De kerk zuigt

Dat Carglass zuigt hebben we allemaal meegekregen in de nationale pers. De campagne en ons experiment mogen we zelfs geslaagd noemen.
Wat niet geslaagd is, dat is het feit dat we een dag ervoor een campagne tegen de kerk hebben gevoerd.
Het is in die mate binnen twitterend Nederland een hype geweest.
De #kerkzuigt is een hele dag trending topic geweest in Nederland, en we hebben dan ook de nodige kritiek te verduren gekregen.
Dat verschilde van repectloos tot en met het feit dat de toorn van God ons te pakken zou krijgen, en we zouden branden in de hel.
Ach ja, hoeven we in ieder geval geen warme sokken mee te nemen. Ik heb namelijk een hekel aan koude voeten.
Natuurlijk hadden we ook veel medestanders, anders hadden we het niet tot trending topic van Nederland geschopt.
Maar waarom vinden wij dat de kerk zuigt?

Als eerste wil ik het misverstand uit de wereld helpen, dat wij géén respect voor geloof zouden hebben. Respect voor andermans geloof is er wel degelijk.
Er kan echter géén respect opgebracht worden voor kindermisbruik, aidsverspreiding door het tegengaan van condoomgebruik, holocaust ontkenning en een verklaring  dat het Loveparade drama een “straf van God is”?

Sorry, maar dan gaan de haren rechtop staan. “Heb elkaars naasten lief” preekt de bijbel, maar sommige priesters nemen dat wel héél letterlijk door kleine kindjes samen te roepen onder hun priesterlijke gewaden. Heeft dit iets met het geloof te maken?? Deze kinderen zijn voor hun hele leven verpest, en kunnen nooit meer fatsoenlijk slapen. Een trauma voor het leven.
De Eindhovense pedofiel Sietze V. wordt het leven zuur gemaakt, maar de kerk veegt kindermisbruik binnen hun eigen gelederen onder het tapijt! Walgelijk en het maakt mij kotsmisselijk!
Als er iemand aan mijn kinderen durft te zitten, die schop ik persoonlijk dood. Daar wil ik best een paar jaar voor zitten op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. Heel erg voor mijn kinderen, dat ze hun vader moeten missen maar de maatschappij is wel verlost van een zieke kindermisbruiker.

Verder staat er in de bijbel te lezen dat je God overal kan vinden. Til een steen op, en hij is er. Breek een tak door midden, en hij is er. Waarom bestaan er dan instituten als kerken en het geldverslindende Vaticaan met al zijn pracht en praal? Zo heeft God het niet bedoeld. Voor de gelovige lezers raad ik aan om de film “Stigmata” te kijken. Het geloof vind je niet in gebouwen. Het geloof zit in jezelf.

Graag hadden we gewild dat de Nationale pers aan al de bovenstaande feiten (want dat zijn het) aandacht hadden besteed in plaats van een domme hoax als Carglass.
Dit is een gemiste kans geweest, om een discussie los te maken.
Wij zullen in ieder geval niet stoppen tot de misstanden aan de kaak gesteld worden, en zullen kritiek blijven leveren op de kerk.
Want wij kunnen wél met kritiek omgaan, en zijn ons er degelijk van bewust dat dit onderwerp zéér gevoelig ligt.
Dus laat de toorn van God maar neerdalen……

16 thoughts on “De kerk zuigt

 1. Pingback: De paus geloofwaardig of niet? « De visie van Maikel

 2. Tof dat je dit op pakt! Als gelovige én regelmatige kerkganger weet ik maar al te goed dat de kerk erg vaak zuigt. Met ons gezin zijn we ook een aantal jaren gewoon niet naar de kerk geweest omdat we er gewoon knettergek werden. En dan heb ik het alleen maar over de hypocrisie en arrogantie en niet over zo iets walgelijks als kindermisbruik.

  Nog steeds kom ik bij kerkmensen een houding tegen van “ssst, niet over praten” ipv gewoon zeggen waar het op staat: daders aangeven en zorgen dat slachtoffers opgevangen worden.

  Dat wederzijdse veroordelen, waar veel comments over gaan, van gelovigen van allerlei soort is inderdaad zwaar irritant. Zeggen dat een christen dom is of een atheïst naar de hel gaat is IMHO gewoon fout. Begin eerst een respect voor de ander te hebben én vraag hem/haar zich te gedragen naar zijn/haar eigen geloof (dat zelf ook doen helpt ook!).

 3. gertbakhuizen schreef:
  Los van het misbruik in de RKK komt mijn aversie voort vanwege de mensen die anderen ervan proberen te overtuigen dat “hun waarheid” de enige juiste is, zo niet proberen op te leggen!

  Ik denk inderdaad dat sommige (veel?) christenen hun geloof proberen op te dringen met woorden. Lijkt me niet de juiste weg. Een christen maakt zijn geloof m.i. aantrekkelijk door zijn/haar levenswijze. En door overredingskracht. Want (ook) het atheistische geloof, kent zijn hiaten.
  Anderzijds, als een christen bijvoorbeel politiek actief is, maakt hij politieke keuzes op grond van zijn geloofsovertuiging. Zoals niet-christenen keuzes maken op grond van hún overtuiging. Het is een misvatting dat alleen niet-gelovige inzichten louter rationeel zijn, en religieuze opvattingen per definitie irrationeel. Keuzes geïnspireerd door religieuze drijfveren worden niet altijd gewaardeerd, maar het is het goed recht van een christen om bepaalde standpunten uit te dragen. Uiteindelijk brengt elke (politieke) visie met zich mee dat bepaalde dingen opgelegd worden.

  • [quote]Ik denk inderdaad dat sommige (veel?) christenen hun geloof proberen op te dringen met woorden[end quote]
   Hier zijn we het dan snel over eens! Nu maar hopen dat iemand een figuur als Bert Dorenbos dit ook eens ter harte zou willen nemen!

   Ik zou het verder in een bredere context willen trekken; elke gelovige kan zichzelf aantrekkelijk maken door zijn/haar levenswijze! M.i. hangt dit niet noodzakelijkwijs samen met een bepaald type geloof.

   Wat ik dan weer jammer vindt is dat je “overredingskracht” in één adem met bovenstaande noemt!
   Overredingskracht wordt in mijn beleving namelijk al heel snel verward met de drang en noodzaak om mensen te overtuigen. Maar als je er van uit gaat dat ieder mens in staat is om zelf te beoordelen waar hij/zij het prettigst bij voelt is overreding een overbodig middel.
   Dit alles in het kader van respect!

   Als het gaat om hiaten; aangezien niets of niemand perfect is, we leven tenslotte niet in Utopia, zijn hiaten overal op van toepassing.

   Met je opmerking over rationaliteit voeg je overigens een nieuw onderwerp toe aan deze dialoog… en dat is goed 🙂

   Ieder mens maakt keuzes op grond van wie hij of zij is en daar is niets mis mee. Ik geloof echter niet dat er een keiharde scheiding is tussen het maken van irrationele en rationele keuzes. Volgens worden keuzes gemaakt o.b.v. een totaalpakket waar zowel de rationele als de irrationele kant van de mens in vertegenwoordigd is!

   Dat keuzes gemaakt o.b.v. religieuze drijfveren niet altijd worden gewaardeerd heeft m.i. ook alles te maken met respect. Daarnaast heeft het voor een deel ook te maken met de wijze waarop deze worden uitgelegd!

 4. @KeesV

  Ik weet niet hoe het bij jou is, maar in mijn werk noemen we heel veel incidenten een trend! En trends, zeker de negatieve, daar doe je iets mee…
  Natuurlijk bevestigen de uitzonderingen de regel en zijn we het ook eens over de beoordeling van deze acties, hoewel ik niet direct “onzalig” zou willen gebruiken 🙂

  Volgens mij is elk boek, naast multi-interpretabel, discutabel… dus ook de bijbel! Voorwaarde is natuurlijk wel dat elke deelnemer hieraan de mening van anderen respecteert! Dit sluit overigens aan bij wat ik er eerder over heb gezegd met meningen opdringen etc.

  Ben met je eens dat de kern van het verhaal voor alle lezers hetzelfde blijft… punt is alleen dat discussies nooit over de kern maar altijd over de details gaan…

 5. @Kees V

  Jammer dat je reactie verzandt in iets triviaals als ‘mijn kerk is lekker beter’. Alsof daarmee het misbruik en alle misstanden dan ook maar even weggepoetst kan worden en jou en jouw kerk/geloof niet kan raken.

  Juist in dat soort denken zit de kern van de weerzin van veel mensen jegens kerk dan wel religie. Hokjesdenken, mijn hokje is beter dan jouw hokje, en we hebben ook leukere en betere hokjesregels.

  Ik zeg het nu heel simpel en enigszins chargerend: Geloof en geloven is iets moois, iets persoonlijks, iets wat meerwaarde kan geven in een mensenleven. Soms kan of wil je dat met elkaar delen. Ook al prima. Samen zijn we sterker.
  Religie daarentegen, welke dan ook, is al sinds het verzonnen is een bron van oorlogen, machtsmisbruik, corruptie en nog veel meer ellende. Religie is simplistische hokjesgeest, met simplistische en soms ronduit lachwekkende spelregels. Religie staat in mijn ogen haaks op het ware geloof.

  Het ware geloof zit van binnen, dan moet je voelen bij je zelf. Het staat niet in een boek, en het heeft al helemaal niks te maken met wat er door allerlei roeptoeters in allerlei feestelijke uitdossingen of statige functies wordt rondgebazuind.

  Als iedereen die dénkt in (een) God te geloven door bij een of andere religie aangesloten te zijn daar nou eens mee ophield, en bij zichzelf te rade zou gaan om na te gaan wat aan de binnenkant zit, dan zou de wereld er op slag veel en veel beter uitzien.
  Helaas staan er binnen al die religies teveel belangen (macht, status, geld) op het spel, zodat die naieve droom nooit werkelijkheid zal worden.

  Desondanks blijf ik, en met mij velen, me verzetten tegen de stompzinnigheid van religies op zich. Omdat het moet, omdat het leven zoveel mooier kan zijn als je zelf durft te voelen en daar zelf over na te denken.

 6. @Media Mix
  Ik ga alleen in op serieuze reacties.

  @Gertbakhuizen
  Met de opmerking hier en daar bedoelde ik te zeggen dat niet elke pastoor/priester/pater of whatever een kindermisbruiker is. Het blijven incidenten, misschien zelfs veel incidenten, maar elk incident is dramatisch en letterlijk en figuurlijk onzalig. Dus daar zullen we het over eens zijn.

  De bijbel is niet dicutabel, wel multi-interpretabel. Maar dat zegt niet dat je helemaal niets kunt zeggen over bepaalde lijnen die naar voren komen. Vergelijk het met literatuur; kun je vaak op vele manieren interpreteren. Maar de kern van het verhaal blijft voor bijna alle lezers duidelijk.

  Op dat punt over het ‘opdringen’ van waarheden kom ik morgen terug.

 7. @Kees V

  Beste Kees,

  Ik vindt je opmerking dat “hier en daar dubieuze praktijken in de RKK plaatsvonden” nogal een understatement! Sterker, het komt over alsof het allemaal niet zo erg was! Leg dat al de slachtoffers maar eens uit!

  Ben het met je eens dat kerken in zijn algemeenheid niet verantwoordelijk zijn voor de walgelijke praktijken die elders worden gepleegd.

  Verder ben ik van mening dat de bijbel per definitie discutabel is! Wie er behoefte aan heeft kan voor zichzelf datgene eruit halen waar hij of zij zich prettig bij voelt. En dat kan dus voor iedereen anders zijn. Kortom, er is niet 1 allesoverheersende waarheid zoals ik het zie!

  Los van het misbruik in de RKK komt mijn aversie voort vanwege de mensen die anderen ervan proberen te overtuigen dat “hun waarheid” de enige juiste is, zo niet proberen op te leggen!

  Samengevat; ik heb niets tegen een kerk “an sich”! Wel tegen de mensen die die bijbel misbruiken om anderen hun mening op te dringen!
  Over het misbruik hoef ik denk ik verder niet uit te wijden…

 8. Ik ben het met Kees eens dat wij geen instituten nodig hebben om in God of Jezus te geloven. Zelf ben ik katholiek van huis uit, maar ik zie ook mooie dingen in andere religies. God is overal en regels en kerken worden gemaakt en gebouwd door mensen, dus niet door God. Dat houd ik altijd scherp in mijn achterhoofd!

 9. 1. Kortom, in het feit dat in de RKK hier en daar dubieuze praktijken plaatsvonden en misschien nog steeds wel, zien jullie voldoende aanleiding om de volledige kerk weg te zetten als ‘de kerk zuigt’?
  Bedenk dat de ‘kerk’ breder is dan alleen de RKK. Dus wie bedoel je met de kerk die ‘zuigt’? Allicht gebeuren er elders in kerken dingen waar jij niets mee kan of niks mee hebt; maar dat is jouw probleem, je hoeft er niet voor te kiezen om gelovig te zijn.

  2. In de kerk zijn heel veel mensen die zeggen ‘zo heeft God het niet bedoeld’, en ze weten feilloos te melden hoe God het wel bedoeld heeft. Jij doet precies hetzelfde. (“Verder staat er in de bijbel te lezen dat je God overal kan vinden. Til een steen op, en hij is er. Breek een tak door midden, en hij is er. Waarom bestaan er dan instituten als kerken en het geldverslindende Vaticaan met al zijn pracht en praal? Zo heeft God het niet bedoeld.”) Nog los van het feit dat deze interpretatie van de bijbel nogal discutabel is. Dat God overal te vinden is, zegt niet dat dit het enige is wat we kunnen melden over God.

  Je aversie tegen het geloof lijkt hoofdzakelijk gevoed te worden door de misstanden in de RKK.
  Misschien dat je dan ook een beetje begrijpt waarom ik protestant ben?

  • Ik ben op mijn 21e toegetreden tot het Rooms-katholieke geloof omdat de priester in Alphen aan den Rijn mij inspireerde.

   Ik veroordeel het misbruik van kinderen door een ieder in welke hoedanigheid dan ook.

   Echter een heel geloof hieraan ophangen en dan snerend schrijven daarom ben ik protestans mwah dat gaat ver vindt u niet.

   Elk geloof gaat uit van liefde liefde vooor elkaar en liefde voor degene die we hopen die er is aan de andere zijde.
   Als een ieder volgens die begrippen zou leven met het respect dat ook in alle boeken (bijbel koran tora etcetera) voortkomt dan zou het leven er een stuk gemakkelijker uit zien

   Oordeel en veroordeel alleen datgene wat absoluut niet kan zoals misbruik van kinderen en probeer met de liefde die in je is de wereld een klein beetje beter te maken

 10. tja, hoe je het ook ziet , voor mij is het respect naar mensen toe enorm belangrijk. ik geloof dat dat nu juist is wat Jezus ons heeft geleerd. straffen van God, daar heb ik moeite mee als je het deze manier gezegd wordt. ik geloof daar persoonlijk niet in op deze wijze. hoewel ik geloof dat we de juiste keuzes in het leven zouden moeten maken, kan ik niet keuzes voor anderen maken of keuzes van anderen als verkeerd betitelen met een bijbeltekst er achter. andersom gebeurt echter het zelfde. de kerk zuigt, maar tegelijk vallen anderen nu weer over de gehele kerk heen en veroordeelt christenen weer. soms zelfs met allerlei teksten waarvan ze denken dat ze uit de bijbel komen, zoals ik ze hier ook las op dit blog. zijn trouwens geen bijbelgedeelten. ik waardeer echter dat er over nagedacht word en meegeleefd met mensen die veriet hebben en mensen moeten missen. verschrikkelijke gebeurtenis. ik wens jullie en ieder ander Gods zegen toe. we maken allemaal keuzes, ik evengoed, en daarbij zitten fouten. kerk zuigt, ja waarschijnlijk, maar ach, wat/wie zuigt er niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s