Trein mijmeringen

Ik zat vanavond in de trein op weg naar een vriend van me die in Tilburg woont. Ik ben niet iemand die houd van het reizen met openbaar vervoer. Dat komt omdat ik altijd een buurman/vrouw krijg die stinkt, of iemand in mijn naaste omgeving die “iets” te hard in haar gsm aan het schreeuwen is dat ze over 5 minuten thuis komt, zodat de pizza in de oven kan.
En als ik een héle helse treinrit tref; heb ik de pech dat oma besloten heeft om juist op déze dag met haar ontelbare irritante, vervelende, drukke adhd kleinkinderen een treinreisje te plannen.
Gezien ik dit té vaak tref is het begrijpelijk dat treinreizen voor mij door de jaren heen een fobie is geworden.

Vandaag betrad ik dus met grote tegenzin een coupé, en die bleek helemaal leeg te zijn. Ik was enorm verbaasd, en mijn hart sloeg een keer over van blijdschap.
,,Het zal toch niet? Dacht ik. Hij zal toch niet leegblijven?”
Gezien het feit dat de tijd één van mijn grootste vijanden is, was ik ook deze keer nipt op tijd.
Wat kunnen 3 minuten dan lang duren! Na ongeveer een minuut hoorde ik een deur openschuiven. Verschrikt keek ik om, maar haalde meteen weer opgelucht adem toen ik zag dat het een “alleen reiziger” was.
Ja, ik noem deze figuren een “alleen reiziger.” Type vertegenwoordiger in een pak en een laptoptas in zijn hand. Daar heb ik geen last van. Die gaat zitten, klapt zijn laptop open, doet de oordopjes van zijn Ipod in en je hoort ze de hele reis niet meer.

Opeens ging er een fluitje, en de trein kwam langzaam in beweging. Ik ben wel zo’n klootzak om de personen die buiten adem net de trein gemist hebben, én met de handen op de knieën meelijwekkend de trein aan het nastaren zijn een vriendelijke glimlach toe te werpen. Dat dan weer wel.

Eenmaal buiten de bebouwde kom gaan we vaart meerderen, en de industrieterreinen maken plaats voor snelwegen, weilanden en stukken bos.
Alles flitst aan me voorbij, en ik word 14 jaar terug in de tijd geworpen.
Zomers gingen we toen op “tienertour”. Enkele dagen voor een vaste prijs met de trein mee.
Met z’n vieren. Tenminste wij waren met z’n vieren.
* Janneke sarah, Joost en ik.
En wij waren die paar dagen ook onafscheidelijk. We zijn in Walibi geweest, Pony Park Slagharen, De Efteling en noem maar op. Wat een tijd, en wat onschuldig! We hadden nog geen mobiele telefoons met internet, en een Walkman of Discman was te rottig om mee te nemen. Dus je moest wel met elkaar praten.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, en de 15 jarigen zitten niet meer met elkaar te praten in de trein maar zitten strak naar hun mobieltje te kijken, met in hun oren het geluid van Justin Bieber.
Ik moet toegeven dat ik het ook doe, alleen luister ik niet naar Justin Bieber.
Maar het zou toch zoveel mooier zijn als er weer echte conversaties worden gevoerd met bijvoorbeeld een wildvreemde?

Wat dat betreft werkt de technologische vooruitgang mee aan de steeds grotere individualisering en verharding van de maatschappij.
Helaas is het zo, en ik werk er ook aan mee met mijn “ping gechat” en Twitteren.
Het is dan wel Social Media, maar het moet niet je echte sociale leven gaan beïnvloeden. En soms doet het dat wel.
Wie kijkt als je op stap bent of op een feestje niet even op zijn telefoon of er een sms’je, een pingbericht, dm of mention is binnengekomen?
Of het is alleen maar om even te kijken wat er in je Twitter timeline gebeurd? Om over foursquare maar te zwijgen.
Ik moet toegeven dat ik hier iets té fanatiek in ben geworden, en in de trein heb ik er over nagedacht om hier toch iets bewuster mee om te gaan. Wat voor mij inhoud dat ik het ernstige ga verminderen.
Mijn blogs blijf ik daarentegen gewoon schrijven.

Zonder dat ik het besefte verminderde de trein vaart, en stond uiteindelijk stil. Opgeschrokken van de stilstaande trein constateerde ik dat de trein stilstond, en we op het centraal station van Tilburg waren gestopt.
Nog napeinsend stapte ik de trein uit op weg naar de plaats van bestemming.
Waar een stille coupé niet naar kan leiden…….

Maikel.

* De namen zijn fictief *

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s