Verleden…..

Terug kijken op je leven. Wie doet het niet? Iedereen heeft leuke, mooie, lieve, fijne en verdrietige dingen in zijn of haar leven meegemaakt. Hoe ouder je wordt, hoe meer dingen je meemaakt. Je maakt leuke dingen mee, maar ook steeds meer verdrietige zaken.
Jouw leven gaat door, en sommige levens in je sociale kring besluiten om ermee te stoppen. Het is erg, je bent verdrietig maar je moet door. Het leven GAAT immers door, want de wereld draait door en zal niet stoppen met draaien. Ook al staat de wereld op dat moment voor je stil.
Ook op liefdesgebied maak je helaas de nodige tegenslagen door. Maar ook hier telt hetzelfde. Heel hard slikken, misschien huilen en dan weer door gaan. Want het leven om je heen wacht niet op je. De wereld blijft doordraaien.

Uiteindelijk ga je relativeren. Je denkt na over je keuzes die je gemaakt hebt. Kunnen goede keuzes zijn, maar ook slechte. Maar van slechte keuzes leer je alleen van, want die zal je nooit meer maken. Je gaat jezelf niet kwellen als het niet nodig is.
Ik deed dat wel altijd. Mezelf in medelijde wentelen, en mezelf dagen ontzettend zielig en verdrietig voelen. Kun je dit labiel noemen, of ben ik een persoon die erg goed nadenkt over zaken die ik heb meegemaakt? Ongeacht of dit positief of negatief is?

In 2008 heb ik 5 personen in mijn leven verloren die ik persoonlijk kende en waar ik van hield. Uiteenlopend van zelfmoord, kanker, ziekte en ouderdom. En dit allemaal binnen een half jaar.
Twee van deze mensen waren mijn lieve opa en oma. Ik heb ze helaas nooit meer kunnen zeggen dat ik ontzettend van ze hield, én hou. Zonder hun was mijn leven heel anders geweest. Zulke goede mensen zul je niet snel meer vinden. Ze waren er altijd voor ons als kleinkinderen, elke zondag kregen we een gulden, later een euro “traktement”. (zakgeld)  Op dit moment is het kermis in Eindhoven, en op de fiets hadden we het erover dat ik van mijn opa en oma altijd kermisgeld kreeg. Om in een attractie te kunnen, en toen we ouder werden als kleinkinderen kregen we geld om een “pilske” te pakken.
Ik denk nog vaak aan ze. Met de begrafenis had ik een woordje geschreven om mijn herinneringen te vertellen. Het lukte me helaas niet, en mijn oom heeft het toen overgenomen.
Ik ben weken later terug gegaan naar het graf om het alsnog te zeggen. Dat ik van ze hield, en dat ik dankbaar ben dat ik deel uit mocht maken van hun leven. En dat ik alleen maar goede herinneringen aan ze heb.

Ik weet niet waarom ik dit nu aan het bloggen ben. Maar ik heb er op dit moment behoefte aan.
Iedereen die dit leest wil ik meegeven dat je moet koesteren wat je hebt. Familie, vrouw, man, kinderen, vrienden of vriendinnen.
Koester het, geniet van iedereen om je heen. Doe wat je leuk vindt en waar je je gelukkig bij voelt! Het leven is tekort om géén dromen na te jagen, want je zal er uiteindelijk spijt van krijgen.
En inderdaad: Carpe Diem, pluk de dag. Het kan zomaar veranderen.
En vergeet niet: Amor Omnia Vincit, liefde overwint alles. In voor en tegenspoed.

Maikel.

3 thoughts on “Verleden…..

 1. Lieve Maikel,
  Lig gewoon te huilen nu. Al je woorden zijn zo waar en
  hadden ook zo uit mijn mond kunnen komen.
  Heb al veel hiervan (eigenlijk alles wel) in ons gesprek gehoord gister en moet zeggen dat ik denk dat je een heel mooi mens bent.
  Ondanks dat ik je nauwelijks ken.
  Fijn om verhalen met je te delen. Je bent lief.
  Carpe Diem!
  kus, Wendy

  • Hoi Wendy,

   Bedankt voor je reactie! Harstikke lief, maar is niet de bedoeling geweest om je aan het huilen te maken.
   Jij bent ook een lief persoon, en je weet mijn nummer als je een keer wil kletsen.

   Liefs,

   Maikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s