Geniaal of gek?

“Door de genade van God heb ik Jezus leren kennen, en ben wonderbaarlijk weer tot leven gekomen.”

Ik ben een rasechte “ietsist.” Wat dit inhoud heb ik in een vorige blog al ruimschoots toegelicht, dus dat ga ik niet nog een keer uitleggen.
Maar bij de bovenstaande openingsquote zouden mijn nekharen spontaan overeind gaan staan, als ik niet zou weten van wie die zou zijn.
Mensen die uit de omgeving Eindhoven komen noemen hem weleens: “Jezus, stadsprediker of Schreeuw Jezus.” Onder de Eindhovenaren wordt hij gewoon “Nol” genoemd.

Nol rijdt elke dag in zijn bekende scootmobiel en witte outfit door het centrum van Eindhoven God’s woord te verkondigen. Dit doet hij al jaren. Nol heeft op zijn 16e jaar een zwaar brommer ongeluk gehad, en sindsdien is hij wat moeilijk te been. Na zijn revalidatie heeft hij volgens eigen zeggen in een broodjeszaak in het centrum van Eindhoven een cola gedronken met Jezus himself. Door dit gesprek vond Nol het de hoogste tijd om iets voor deze beste man terug te doen, want hij had zijn leven immers aan hem te danken. Sindsdien is hij niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Nol hoort bij Eindhoven. Net zoals PSV, het Evoluon, Philips, Theo Maassen en de Eindhovense bijnaam “De Lichtstad” onlosmakelijk verbonden zijn met deze mooie en fijne stad.
Kortom, als je Nol niet hoort schreeuwen ter hoogte van de  V&D of de markt is het maar een saaie bedoeling.

Echter zijn er ook winkeliers die niet zo blij zijn met onze Nol. Zijn vaste stekkie was op de hoek van de V&D, en de winkeliers eromheen hadden er een beetje last van. (Wat op zich begrijpelijk is, want na 8 uur lang zo’n schreeuwlelijk voor je winkel te hebben gehad ben je hem meer dan beu!!) Want hard roepen kan hij!
Nol is van alle markten thuis. Zo doet hij aan handopleggingen, en kan hij spreken in “tongen.” Het schijnt dan te zijn dat God door jouw mond praat. Het is maar wat je hobby is…
Je kunt wel stellen dat hij dus redelijk fanatiek is in wat hij doet. Velen vinden hem maar gestoord, of gek. Maar de scheidslijn tussen gestoord, gek of geniaal is maar heel dun.

Als ik op mijn skeelers en een helm door het centrum van Eindhoven zou skaten zouden veel mensen mij voor gek verklaren. Maar als een zeer mooie dame in haar string op het strand van Scheveningen ligt, is het volgens mannen met een té hoog testosteron gehalte weer geniaal!
Als ik tussen mijn vier muren in de achtertuin tegen mijn bloemen praat om ze beter te laten bloeien ben ik gek. Als de zus van onze huidige Koningin het doet is ze geniaal.
Was Vincent van Gogh gek of geniaal? Was Einstein gek of geniaal? En hetzelfde geldt voor Amadeus Mozart.
Bovenstaande bekende figuren zijn diverse verhalen van bekend dat ze op het randje van de waanzin leefden, of zelfs erover.

Zo was ik deze week in de stad en kwam ik Nol tegen die weer zijn spreuken stond uit te schreeuwen. Een moeder met een klein kind liep hem tegemoet, en de moeder hield dat kind steeds steviger vast naarmate ze Nol dichter naderden. Het was wel duidelijk dat deze vrouw niet uit de buurt van Eindhoven kwam, en waarschijnlijk dacht dat het een of andere gek was.
Opeens rukt het kind zich los van d’r moeder, rent op Nol af en zegt tegen hem: “Meneer, waarom roept u zo hard?” Nol kijkt op haar neer en begint te glimlachen. “Anders hebben ze geen oog voor mij, m’n kind.”

Door zijn verschijning en zijn luide geroep wordt Nol wél geacccepteerd door de Eindhovenaren, iedereen weet wie hij is, en iedereen weet dat het een godsdienst fanaat is. Zijn doel is dus bereikt.
Dan ben je in mijn ogen niet gek, maar ben je geniaal!

P.S. Op google is genoeg over deze man te vinden als je zoekt onder Arnol Kox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s