Keuzes maken

 

“Het maakt niet uit welke keuze je maakt, het is altijd een goede.”

Bovenstaande zin is een quote van een goede vriend van me. Wij zitten regelmatig met z’n tweeën te filosoferen over “de dingen des levens.” Dat kan zowel betrekking hebben op jezelf, maar ook over het leven in het algemeen.
Met zijn uitspraak was ik het niet helemaal eens. Want je maakt natuurlijk ook verkeerde keuzes. Voor hem zijn verkeerde keuzes ook goede keuzes. Waarom? Omdat je ervan kan leren en zelf verantwoordelijk bent. Want als je een keuze maakt, heb je er zelf bewust over nagedacht.
Dat is inderdaad waar. Soms zegt men als er iets negatiefs is gebeurd: ,, Ik kon niet anders, want ik had geen keus.” Hoezo heb je geen keus gehad? Je maakt bewust de verkeerde keuze? En als je gedwongen word om iets te doen waar je niet achter staat is het niet je eigen keuze.
Er zijn altijd andere uitwegen.

Zo had ik het in een andere blog over het feit dat je regelmatig eens stil moet blijven staan bij jezelf. We leven in een hedendaagse maatschappelij waarbij je jezelf regelmatig voorbij holt. Wie heeft het tegenwoordig niet druk??
De kinderen van tegenwoordig hebben ook bijna geen kans om kind te zijn. Door het hedendaagse onderwijs, en de digitale vooruitgang zijn ze veel sneller “wijs” dan wij als volwassenen denken. Veel kinderen zitten uren achter hun Playstation of Xbox, en buiten spelen met vriendjes is niet meer zo populair als vroeger. Als ik me zelf dit zie vertellen, begin ik me oud te voelen.
Maar terugkomend op jezelf. Wie staat wel eens stil en zegt tegen zich zelf: ,, Wie ben ik, waar ben ik mee bezig, en waar gaat dit naartoe?”
Het is namelijk belangrijk dat je eens bewust word over datgene waar je mee bezig bent.
Onlangs was ik bij de fysiotherapeut, en zij gaf aan dat ik niet goed adem. Ik wist niet wat ze bedoelde, maar nadat ze het uitgelegd had en ik zelf had ondervonden wat goed ademen inhoud ben ik gaan nadenken.
Ik adem namelijk erg oppervlakkig, en niet vanuit mijn onderbuik. Nu ik bezig ben met diverse oefeningen merk ik dat ik er baat bij heb. Ik ben minder duizelig, heb minder hoofdpijn en het meest belangrijke: ik word er rustig van.
Ik raad iedereen aan om na een stressvolle dag even op de bank of op bed te gaan liggen en bewust adem te halen. Als je let op je ademhaling zal je een stuk rustiger worden.

Wat ik hiermee wil aangeven, is dat je zelfs een primaire levenbehoefte zoals adem halen niet goed kan doen.
Daarom is bewustwording erg belangrijk. En wat er ook uitkomt, de keuze die je dan maakt is altijd de goede!

One thought on “Keuzes maken

  1. Ik heb ooit een film, gezien over het maken van keuzes. En het kunnen maken van keuzes is wetenschapelijk gezien wat ons mens maakt dat dat ons laat verschillen van dieren, we rationalizeren, dus we kunnen denken over dingen en concluderen, daarmee de juiste stappen overwegen tot een positef/negatief reactie wat je uiteindelijk zelf in de hand hebt..

    kiezen = 10.000 x machtiger dan welk geweer dan ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s