Toekomst dromen

Wie heeft ze niet? Toekomst dromen. De een wil “binnen” zijn, en dan stoppen voor dat hij veertig is geworden. En de ander wil gelukkig en gezond blijven. Twee uitersten, maar je hebt ze wel. Iedereen heeft dus zijn eigen toekomst droom of doel wat hij zich stelt.

Als kind wilde ik altijd dierenarts worden. Dit in tegenstelling tot mijn leeftijdsgenootjes. De meesten wilden (cliché, maar waar) brandweer, piloot, stuntman of soldaat worden. Maar dierenarts leek mij helemaal het einde.
De exacte reden weet ik eigenlijk niet meer. Waarschijnlijk, omdat wij thuis een hele meute honden hadden en een stuk of 8 paarden op stal. Dus bij ons kwam regelmatig de dierenarts over de vloer. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij een grote kabelmaatschappij. Hoe kan het verkeren in je leven?
Gezien het feit dat ik ouder ben geworden, ga je ook meer nadenken over de dingen des levens. Daar ik het gevoel kreeg dat ik stil stond in mijn ontwikkeling heb ik besloten om me aan te melden voor de studie journalistiek op de Fontys Hogeschool. Het lijkt mij namelijk geweldig om in de toekomst een mediabedrijfje op te starten of te gaan schrijven voor een of ander dagblad of tijdschrift. Dit is mijn toekomst droom. En het is uiteindelijk ook mijn doel geworden, want ik wil dit gaan bereiken.

Wij leven in een land waar je eigenlijk niet mag dromen. Als je hardop droomt wat je zou willen, kijken veel mensen je raar aan. Maar ik ben van mening dat dromen helemaal niet verkeerd is. Het is vaak goed om je zelf doelen te stellen, en tegen je zelf te zeggen: ,,waar sta ik, en waar wil ik eindigen?”
Als je dit hardop zegt in het bijzijn van anderen word je dikwijls als een zweverig type bestempeld. Dit beperkt veel mensen in hun functioneren. Niet voor niks zitten er op dit moment honderdduizenden mensen thuis met een depressie of een burn-out.
Wij leven in een land waar je niet stil mag staan bij jezelf, maar dat er keihard gewerkt moet worden. Op zich ben ik hélemaal niet te lui om te werken. Integendeel! Maar als ik op mijn werk aangeef dat ik een kut dag heb, en klote geslapen heb kijken ze me aan of ze water zien branden.
Want op je werk is er geen ruimte voor gevoel en emoties, maar is er alleen ruimte voor targets en sales. Want je werk is werk, en je privé leven behoor je thuis te laten. Vaak met de toevoeging: ,,werk maar lekker door, want werk kan ook afleiding zijn.”

Tja, werk kan inderdaad afleiding zijn. Maar afleiding moet niet je werk zijn.
Mijn allergrootste toekomst droom is om ooit een helpende hand te bieden in een derde wereld land of in een oorlogsgebied. Ik weet dat dit erg cliché klinkt, maar het doet me vaak pijn als ik lees en zie hoeveel chaos er in deze wereld is.
Wat mij het meeste aangrijpt is het feit dat dit geconstateerd wordt, en dat men vaak hun schouder ophaalt. “Het gebeurt immers toch ver van mijn bed.” En dat bedoel ik met bewustwording. Word er eens bewust van dat wij het in Nederland goed hebben! We hadden ook geboren kunnen worden in Sierra Leone of Israël.
Onbegrijpelijk vind ik het dan ook dat in veel steden de mensen hun buurman of buurvrouw niet eens kennen, of dat er maandenlang iemand dood in zijn of haar huis kan liggen. Nederland is écht aan het individualiseren, en ik hou mijn hart vast hoe dit land er bij staat als mijn kinderen weer kinderen hebben gekregen. De huidige generatie loopt tegenwoordig al rond met mobiele telefoons, en weten meer van het internet dan ik zelf.
Toen ik 12 jaar was, was ik niet bezig met sex maar ging ik nog met vriendjes spelen. Maar ja, misschien ben ik wel ouderwets en begin ik oud te worden.

Om deze blog te eindigen refereer ik graag naar een twitter/blog collega die naar mijn mening dezelfde opvatting deelt: * Bart’s Blog * en nog een klein gedichtje.

Morgen zullen we verder trekken
in dit land van jou en mij
lijnen kappen in onvrijheid
bomen planten met rechte stam
vuurtjes maken op onbekende gronden
dat is vrijheid voor jou en mij

5 thoughts on “Toekomst dromen

 1. Pingback: Dromen zijn geen bedrog | An inside look into the mind of @bartvdvliet

 2. Vriend,

  Het dat mensen in dit land niet dromen is omdat de meeste zichzelf alles (wat normaal is) kunnen veroorloven. op welke manier dan ook, een goede lening bij de bank en je hebt het, maar ja dan heb je intrium weer aan de deur, denken ze fuck it. Komt toch wel goed…

  Het grote probleem is dat Nederlanders andere culturen niet kennen van hoe de wereld echt in elkaar zit.

  Wel ik zelf wel ken, daarom heb ik ook dromen, ben lang weg geweest, en tering wat kan het zwaar zijn als je z
  soms geen geld hebt om te eten. En dan heb je maar een gedacht mijn droom is om het goed te hebben, en dingen te bereiken. Mensen die hier geboren worden, hebben alle faciliteiten al. En daarmee verlizen ze het dromen en het willen bereiken van iets in hun leven.

  Niet voor allemaal natruulijk, dit is een cultureel land we kunnen heel veel van elkaar leren, (als we op de koffie gingen) maar dat doen we helaas niet.

  We hebben en cultuur verandering nodig. Laten we daar mee beginnen

  Fernando S.

  • “We hebben een cultuurverandering nodig!. Laten we daar mee beginnen.”

   Mooie zin, Fernie! Je slaat de spijker op z’n kop… We kunnen inderdaad veel leren van andere culturen. Maar iedereen rent er voor weg.

 3. Here’s the chance of life
  Get ready, set, fly.
  High!
  Above the fear of your mind
  Go for it, it’s hit or miss
  Too late for you to quit
  You gotta show ‘em how bad you really want this

  Live your dreams,
  It’s not as hard as it may seem
  You gotta work to get the cream
  On your hopes you must lean
  From your fears, you have to win yourself
  It’s all or nothing, Give your everything

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s