Homo Haat anno 2010

 

Beruchte foto van het ophangen van twee homo's in Iran. Foto AP

Gezien het feit dat wij in de 21e eeuw leven zou je zeggen dat de mensheid “redelijk” liberaal is,  en open staat voor individuen die vallen op dezelfde sekse. Helaas wordt het tegendeel bewezen in diverse landen. Uit onderzoek is gebleken dat er nog zeker 80 landen zijn waar jacht op homo’s wordt gemaakt.

Van die 80 landen zijn er 11 waar zware straffen gelden voor Homo’s. In Iran, Nigeria en Afghanistan geldt zelfs de doodstraf! Vrouwen komen er in Iran wat “genadiger” vanaf. In ruil voor 100 zweepslagen hoopt men de vrouw te bekeren. Iedereen kan zich nog wel het voorval herinneren van de twee homoseksuele mannen die in Iran zijn opgehangen. Het gevolg is aan het begin van dit artikel te “bewonderen.”

Vandaag werd ik gewezen op een filmpje uit Uganda, en ook daar hebben ze een redelijke haat jegens homo’s. Het is misschien lachwekkend, en in eerste instantie ging ik ervan uit dat dit een grap betrof. Niks bleek minder waar. Ook in Uganda viert Homohaat hoogtij.

Uit onderzoek van The Economist blijkt dat vooral in Afrika en Arabische landen zware straffen voor homo’s gelden. Mijn vraag is dan direct, waarom dit zou zijn? Waar is men bang voor?
Zijn het landen die stil staan in hun ontwikkeling, of zijn ze gewoonweg kortzichtig?
Ik vind het in ieder geval belachelijk en duidt op onderontwikkeld en achtergesteld denkvermogen.
Maar op zich hoeven wij het niet zo ver te zoeken om homohaat tegen te komen. Ook in het rijke en ontwikkelde westen komt homohaat voor. Ook al is hij er nooit in het openbaar voor uitgekomen, maar oud president Bush staat bekend als een groot homohater.
Ook in het Vaticaan dragen ze hun steentje bij. ,,Vallen op hetzelfde geslacht is een zonde” en behoort niet in het “nette” Rooms Katholieke geloof.
Ik heb het al eerder mogen verkondigen, maar soms schaam ik me ervoor dat ik Christelijk ben opgevoed. Op zich is er niks mis het geloof, maar geloof moet wél mee gaan met de tijd. En op dit moment staan ALLE geloofsovertuigingen op dit gebied stil, én behoort er een grote inhaalslag gemaakt te worden.
Onlangs zat ik een documentaire te kijken van de EO. ,,Christen-homo’s uit de schaduw” genaamd. De titel is hoopgevend. De inhoud echter niet. Het is hartverscheurend om te zien en te horen dat jongeren moeten kiezen tussen hun geloof of hun geaardheid. Nee, ze willen het niet zelf; Het wordt opgelegd door hun familie!
Één geval was echter zo erg dat zijn familie niks meer met de persoon in kwestie te maken wilden hebben als hij zich niet “normaal” zou gedragen.
En dan denken we dat we in Nederland zo vrij van geest en liberaal zijn. Niks is dus minder waar.

Eerlijk gezegd weet ik naar waar ik naartoe wil met deze column. Het enige dat ik wil bereiken is dat we eens stil staan bij het feit dat Nederland hélemaal niet zo vrijpostig is als het zich zelf voor doet. Er moet in ieder geval nog héél veel veranderen!

One thought on “Homo Haat anno 2010

  1. Pingback: De paus geloofwaardig of niet? « De visie van Maikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s