Believe or not believe, that’s the question

Vandaag las ik in mijn timeline de volgende tweet: “(..), als je echt iets wilt, komt dat doordat die wens ontstaan is in de ziel van het heelal. Dat is jouw missie hier op aarde.” (uit de Alchemist van Paulho Coelho) Ik heb degene direct een reply gestuurd met de boodschap dat alles begint met je zelf, en dat je verantwoordelijk bent voor je eigen daden. Dit is iets wat ik ook meerdere malen heb geschreven, en is ook mijn gedachte.

Ik ben ben van huis uit  opgevoed met het geloof in Jezus Christus, en behoor ook tot de “gelukkigen” die in de kerk ter communie mogen gaan. Heb heel de omvorming tot 100% Christelijke mogen ondergaan. Van Communie tot en met het vormsel. Ben ik nu een bevoorrecht mens, of zou ik meer privileges hebben mogen genieten als ik volgens de wetten van  القرآن al-qoer’ān of te wel de Koran zou leven? Daar ik me niet kan conformeren met Soera 4.34 , die  mannen toestaat om hun vrouwen te “tuchtigen” (slaan) zodat zij weer “gehoorzaam” zullen zijn, ben ik verheugd dat ik de softere versie van het geloof heb mogen belijden.

Gezien het feit dat ik  meer levenservaring heb gekregen, ben ik ook gaan nadenken over de “verschillende dingen des levens.” Het geloof wat ik van huis uit heb meegekregen ben ik meer gaan relativeren, en mijn bewustwording is toch veranderd. Het geloof is een diversiteit aan “geloven”. Zo kun je het kort stellen. Het geloof is toch een kernwaarden wat gedeeld wordt met honderden miljoenen mensen. Velen halen hoop uit hun geloof, en daar is niks mis mee.

Daar ik me meer bewust ben gaan worden van het geloof, ben ik ook sceptischer geworden. Ik heb in een andere blog al een lijst geplaatst dat er keuzes te over zijn. Vind je het dan gek dat sceptisch worden een logisch gevolg is? Vandaag werd ik door een twitter collega gewezen op het Ietsisme“. Een begrip waar ik vandaag voor het eerst kennis mee heb gemaakt. Nieuwsgierig zoals ik ben heb ik me vandaag verdiept in dit voor mij nog nieuwe fenomeen. En ik denk dat het Ietsisme een aanhanger erbij heeft. Voor mij heeft het christelijk geloof veel aan geloofwaardigheid verloren door het ontkennen van de Holocaust, hun hetze tegen condoom gebruik,  en het misbruiken van kleine kinderen. Verder kun je God niet vinden in een groot en duur gebouw, maar volgens zijn eigen woorden ook onder een steen.  Dus waarom nog naar de kerk gaan??

Voor alle gelovigen op aarde zou ik zeggen: Word Ietseïst! En het Midden Oosten conflict is in één keer opgelost!

Advertenties

One thought on “Believe or not believe, that’s the question

  1. Pingback: De paus geloofwaardig of niet? « De visie van Maikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s