Telegraaf FAALT!

Telegraaf Faalt

Ik ben blij dat ik in een land  woon waar artikel 1 en artikel 7 van de grondwet een belangrijk gedachtegoed is. Ook al is er in het verleden een politicus geweest die artikel 1 wilde afschaffen, maar dat heeft gelukkig geen doorgang gevonden.

Artikel 7.1  daarentegen kan mijn inziens aangescherpt worden voor één bepaald medium.

Voor degene die niet weten wat artikel 7 van de grondwet inhoudt, volgt nu een korte opsomming:

*1

Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

2

De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending.

3

Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.

Zoals bekend is er afgelopen woensdag (12 mei 2010) een vliegtuig van Afriqiyah Airlines neergestort in Tripoli, Libië. De vlucht uit Johannesburg in Zuid Afrika, vluchtnummer 771 stortte kort voor de landing bij Tripoli neer. 103 inzittenden, waaronder 58 Nederlanders lieten hierbij het leven. Maar er bleek zich een “miracle child” onder de inzittenden te bevinden, want bovenwonderlijk overleefde deze (toen nog onbekende) persoon de ramp. Het bleek de 9 jarige Ruben van Assouw uit Tilburg te zijn.

Niemand in de wereld die ooit van deze 9 jarige jongen uit Tilburg had gehoord. Een doodgewone 9 jarige jongen uit Brabant. Op weg van Zuid Afrika naar Nederland, samen met zijn ouders en oudere broer om later wakker te worden in een vreemd bed, vreemd land met nog vreemdere mensen die een taal spreken die je niet kunt verstaan. Niet wetende wat je is overkomen. En dat voor een 9 jarig kind. Het zal je maar gebeuren….

Nu is Ruben wel bekend. Wereldberoemd zelfs. Het is echter niet zijn eigen keuze. Ruben is vooral wereldberoemd in Nederland geworden door de “wakkerste” krant van Nederland. Onze eigen Telegraaf. De “Trots” van Nederland. De krant die de nieuwe omroep Powned (oftewel Publieke Omroep Wakker Nederland) heeft gelanceert, een ook de moeder is van de provocerende “recht voor zijn raap” website Geen Stijl.

Wat de Telegraaf de laatste dagen aan nieuws naar buiten heeft gebracht omtrent de vliegramp getuigt inderdaad van Geen Stijl. Afgelopen woensdag werden er tientallen berichten het wereldwijde web ingeslingerd over de vliegramp. Zoveel dat het zelfs voor een échte nieuwsjunk als ik teveel werd. Op zich kon ik dit nog wel verwerken. Echter fronste ik wel even mijn wenkbrauwen toen bekend werd dat afgelopen donderdag (13 mei) bekend werd dat er een  extra nieuwseditie werd uitgebracht. Hélemaal gratis!! af te halen bij de grotere pompstations in Nederland. Was dit financieel gewin, of een misselijk makende vorm van ramptoerisme? Daar ik altijd uitga van het goede van de mens, ben ik ervan uitgegaan dat het “gewoon” een extra update was om Nederland op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in Tripoli. De Telegraaf noemt zich niet voor niks de “wakkerste krant van Nederland!”

Vanmorgen werd ik ruw gewekt door mijn wekker omdat ik moest gaan werken. Ik heb een vast ochtendritueel, en dat is dat ik direct alle mobiele nieuwssites bezoek op mijn telefoon. Uiteraard kwam ik ook op De Telegraaf uit, en ik weet niet of ik last had van spontaan opkomende ochtendmisselijkheid of dat het kwam door het bericht dat deze krant had geplaatst.

De Telegraaf had een telefonisch onderhoud gehad met Ruben. De verklaring van de hoofdredactie luidt dat het een onverwacht ontstaan telefoongesprek zou zijn. Zoals ik al eerder heb aangegeven ben ik een persoon die altijd uit gaat van het goede van de mens. In deze heb ik helaas mijn twijfels. Het gaat er bij mij in iedergeval heel moeilijk in dat de dienstdoende arts zijn mobiele telefoon direct aan een patiënt geeft die nog maar net 2 dagen uit een smeulend vliegtuigwrak is gered.

Maar mijn mening doet er verder niet toe. Wel vind ik dat De Telegraaf * Artikel 7.1 van de Grondwet te letterlijk heeft opgenomen. Zij hebben Ruben gekroond tot Het Symbool van leven in deze enorme tragedie.

Maar is er naar de mening van Ruben gevraagd??

Maikel

P.s. op dit moment twittert mijn grote vriend Dominique Weesie dat Jolanda van der Graaf en Sjuul paradijs permanent beveiligd worden vanwege vele doodsbedreigingen. Hier distantieer ik me van, en wordt artikel 1 van de grondwet weer iets te letterlijk genomen…

Nederland is de gekte weer nabij

3 thoughts on “Telegraaf FAALT!

  1. Pingback: Vaarwel Hyves « Maikel1980's Blog

  2. Ik kan het alleen maar helemaal met je eens zijn. En je beschrijving over de eerst zo onbekende Ruben naar de wereldberoemde Ruben raakte me. Verder geen woorden want er zijn geen woorden voor 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s